Tekst objavljen: 22.03.2013 7:46        


Ukoliko se ostvari višegodišnji san Ivice Todorića, vlasnika hrvatskog Agrokora da preuzme slovenački Merkator, to će u velikoj meri uticati i na prilike u maloprodaji Srbije.

Bez Karfura i Lidla srpske kupce guše monopoli

U tom slučaju udruženi Idea i Merkator S (u čijem je sastavu i Roda) imali bi 290 prodavnica i time se opasno približili Delezu (Maksi, Mini maksi i Tempo) koji trenutno ima 365 prodajnih mesta.

Karfur u Srbiji 2015.

Francuski trgovinski lanac Karfur otvoriće hipermarket u Srbiji 2015. godine. Prvi objekat najvećeg trgovinskog lanca u Evropi (i drugog na svetu posle američkog Volmarta) nalaziće se u tržnom centru Delta planet.
Ukoliko se sada desi da Agrokor kupi Merkator imaćemo duopol, odnosno na jednoj strani Maksi, a na drugoj Agrokor. Taj duopol bi ostvario veliki uticaj na tržištu i moraće stalno pomno da se prati da ne dođe do zloupotrebe dominantnog položaja, smanjenja ionako nedovoljne konkurencije i pogoršanog položaja potrošača – smatra Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

U dva lanca čije se spajanje pominje i dalje ne žele javno da govore o tome. Nezvanično, međutim, negiraju da bi time došlo do pogoršanja situacije na tržištu.

Višegodišnje iskustvo u našoj zemlji, međutim, pokazuje da se još nije desilo da trgovac dobronamerno prelije niže troškove nabavke robe i na krajnjeg kupca. Uvek se događa suprotno.

Lidl se čeka godinama

Srbija već godinama čeka na dolazak diskontnog lanca i gotovo je jedina zemlja u Evropi u kojoj ne posluje tip trgovine koja u ponudi ima uglavnom proizvode svoje privatne marke, ali po znatno nižim cenama. To bi trebalo da se promeni ove ili naredne godine kada se očekuje da će Lidl da otvori prvih petnaestak objekata u Srbiji, budući da je već obezbedio lokacije u nekoliko gradova Srbije.
Aleksandar Stevanović, ekonomista Centra za slobodno tržište, međutim, smatra da eventualno spajanje Idee i Merkatora ne mora samo po sebi da bude loše.

– Ništa unapred ne mora da bude loše. Sada sve zavisi od toga kako će naša država da se postavi. Dakle, da li se nekome ko ima dominantan položaj na tržištu dozvoljava da ucenjuje dobavljače ili stalno postoji takozvana kredibilna pretnja, odnosno mogućnost da dođe nov igrač. Ponavljam, sve zavisi od države, jer ona stvara uslove za dolazak drugih. Udruživanje može da donese efikasnije funkcionisanje, možda i niže marže, ali istovremeno treba da postoji i pretnja ulaska nekog novog – napominje on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
monopoli Srbija merkator Agrokor Konzum idea Delhaize delez karfur lidl kupovina trgovinski lanci trgovinski lanac potrošači

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana