Tekst objavljen: 31.07.2013 15:15        


Cene hleba i žitarica u Hrvatskoj približile su se evropskom proseku, iako Hrvati spadaju u najsiromašnije građane među 28 članica Evropske unije. U poređenju sa 11 bivših komunističkih država srednje i jugoistočne Europe, koje su danas u EU, hleb i žitarice skuplji su samo u Sloveniji.

Cene hleba u Hrvatskoj više nego u Britaniji

Čak i znatno bogatiji građani Velike Britanije i Holandije kupuju osnovnu hranu po nižim cenama od hrvatskih, prema podacima Eurostata za 2013. godinu.

Slično je s ostalim prehrambenim proizvodima, pićima, mesom, mlekom, sirom i jajima. Cene tih proizvoda u Hrvatskoj kreću se od 75 do 103 posto od evropskog proseka.

Hrana i bezalkoholna pića najskuplji su u Danskoj, gde iznose 143 posto od proseka EU, a najjeftiniji su u Poljskoj, 61 posto. U Hrvatskoj su cene hrane na nivou od 92 posto evropskog proseka.

Iako su hrvatske plate najveće među 11 novih članica EU, posle Slovenije, standard ne prati taj odnos. Prema iznosu BDP po stanovniku, sve centralnoevropske države pretekle su Hrvatsku, tako da su od Hrvata, danas bogatiji građani svih članica EU, osim Rumunije i Bugarske.

Iz podataka Eurostata o ličnoj potrošnji po stanovniku, Hrvatske je pala na 59 posto evropskog proseka i od nje, u Evropskoj uniji, manje troše samo Rumuni (48) i Bugari (49).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
namirnice životne namirnice poskupljenje standard evropska unija EU Hrvatska hleb

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana