Tekst objavljen: 09.07.2013 16:00        


Osim Državne lutrije, nagradne igre u Srbiji organizuju i druge državne ustanove. Automobili, krstarenje Dunavom i Savom samo su neke od nagrada za redovne platiše državnih ustanova i kompanija.

Čime se sve u Srbiji nagrađuju redovne platiše

Poreska uprava svim obveznicima nudi kao nagrade automobile ako poštuju Zakon o PDV-u i fiskalnim blagajnama, dok redovne platiše komunalnih usluga u Beogradu dobijaju krstarenje Dunavom i Savom.

Za sociologe ovakve aktivnosti lokalnih i republičkih organa su dobar potez kako bi se suzbila siva ekonomija ali i pokazuju stanje u kome se društvo nalazi. - To je nužna mera s obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo i mentalitet opet našega naroda ali sa druge strane treba da težimo tome da ne dajemo bilo kakav metaforičan mito građanima da bi oni poštovali državu i ispunjavali svoje obaveze - kaže sociolog Neven Cvetićanin.
Državne i lokalne ustanove ovakvu vrstu motivacije građana objašnjavaju teškom ekonomskom situacijom zbog koje sve veći broj njih ne podmiruje svoje obaveze.

Dva sata vožnje brodom i razgledanje grada sa reka po sumraku je poklon koji svakog meseca dobija više od pola miliona Beograđana.

- U velikom broju naši korisnici koji plaćaju na vreme koriste ove pogodnosti. Prvenstveno zbog popusta i subvencija koje mogu ostvariti uštede u budžetu građana pa neki ljudi koji nisu plaćali prelaze u grupu redovnih platiša a sa druge strane podsticaj i jesu ove pogodnosti - kaže Milica Paunović, iz JKP Infostan.

Svaka peta porodica u Srbiji, prema statistici, ne plati bar jedan račun godišnje, a pola miliona kasni sa plaćanjem.

Najredovnije platiše su penzioneri i socijalno ugroženi, ali se oni rijetko odlučuju za krstarenje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
plaćanje računa računi komunalije fiskalni računi Srbija potrošači

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana