Tekst objavljen: 08.03.2013 7:01        


Zakon o energetskoj efikasnosti obavezaće sve toplane u Srbiji da do početka grejne sezone 2015. pređu na novi način obračuna i naplate toplotne energije– po utrošku, a ne po kvadratu, kako je to sada.

Čist račun – dugo grejanje: Platiš koliko potrošiš

Upitana, šta će to značiti za građane koji se greju preko toplana, Zorana Mihajlović, ministarka energetike kaže, da će najveća korist biti što će plaćati onoliko koliko su potrošili, a očekuje se i da će nov sistem naplate povećati energetsku efikasnost za 20 do 30 odsto, što će smanjiti zagađenje vazduha.

Mihajlović kaže da ima slučajeva da je grejanje po utrošku u ovom času kod pojedinaca skuplje nego dok su grejanje plaćali po kvadratu. Objašnjava da je razlog tome višestruka naplata održavanja mernog mesta, a što je vrlo teško kontrolisati ili što su građani uvereni da će ovako jeftinije proći ako nameste grejanje na 25 i više stepeni u svom stanu.
Neophodno je, objasnila je Mihajlović, da se pre uvođenja naplate grejanja po utrošku promeni tarifni sistem za obračun cena grejanja, koji treba da se sastoji iz fiksnog i varijabilnog dela i koji mora da obuhvati opravdane troškove toplana.

Zakon će obavezati i sve one koji grade nove objekte da omoguće postavljanje podstanica u samim zgradama, dok će građani preko lokalnih samouprava, u čijoj su toplane nadležnosti, morati da regulišu uvođenje kalorimetra – novog mernog instrumenta.

U ovom času je još rano reći na koji način će se plaćati ugradnja i uvođenje kalorimetara, kaže Mihajlović, i dodaje da to može biti kroz račune za grejanje, ali da to nije u nadležnosti resornog ministarstva nego lokalnih samouprava.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
potrošači troškovi Srbija energetska efikasnost energetika skupo grejanje grejanje centralno grejanje cena grejanja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana