Tekst objavljen: 31.12.2012 7:46        


Praznici stižu. Plata kasni. Ništa lakše nego stati pred jedan od tri hiljade bankomata koliko ih ima u Srbiji. Naravno, s kreditnom karticom. Nema nelagode i objašnjenja prijatelju zašto nam treba manja pozajmica. Dovoljno je ukucati pin kod i – keš je na dlanu.

Čuvajte se: Skup novac sa bankomata

Mnogi tada ne pitaju za cenu iako tako uzajmljene pare – koštaju. Malo? Mnogo? Bože moj. Važno je završiti posao, a o trošku ćemo sutra kada „legnu” pare na tekući račun.

Malo istraživanje potvrdilo je da su takve pozajmice odista skupe. Samo podizanje jedne jedine hiljadarke, one za prvu pomoć, s kreditnom karticom može da košta i čitavih 300 dinara!

Eurobanka EFG svojim klijentima ne naplaćuje proviziju za podizanje sredstava sa tekućeg računa na njihovim bankomatima, niti uzima proviziju za korišćenje debitnih kartica.

– Za sve kreditne kartice, naši klijenti plaćaju proviziju tri odsto ili minimum 100 dinara ukoliko podižu novac sa bankomata, a tri odsto proviziju ili minimum 150 dinara ukoliko podižu novac na šalteru. U slučaju da klijent podiže sredstva na bankomatima drugih domaćih banaka, provizija je tri odsto, minimum 180 dinara, bilo da je reč o podizanju novca na šalteru ili bankomatu. U slučaji da podiže novac u inostranstvu, provizija je tri odsto ili minimum 240 dinara. Takođe važi i za podizanje na šalteru ili na bankomatu bilo koje banke. Ukoliko se kupuje roba kreditnim karticama Eurobanke, u Srbiji nema dodatnih troškova i provizija, dok za plaćanje u inostranstvu, provizija za plaćanje robe iznosi 1,25 odsto.

U Sosijete ženeral banci podizanje novca karticom na tuđem bankomatu košta 150 dinara za debitnu karticu, dok je za kreditnu karticu provizija tri odsto ili minimum 300 dinara. Uvek su veće provizije na manje iznose.

U Hipo Alpe Adrija banci troškovi obrade transakcije se razlikuju, u zavisnosti od vrste kartice i zemlje u kojoj se transakcija obavlja i kreću se za viza elektron od dva odsto, minimum 200 dinara do tri odsto, minimum 300 dinara za vizu klasik.

Kod Rajfajzen banke podizanje gotovine na bankomatima drugih banaka u Srbiji košta jedan odsto od iznosa transakcije, a minimalno 160 dinara ili 1,5 evra.

UKomercijalnoj banci naknade za isplatu gotovine na bankomatima u mreži drugih banaka razlikuju se u zavisnosti od vrste kartice, kao i od toga da li je isplata gotovineu zemlji ili inostranstvu.

Isplata gotovine kod drugih banaka u zemlji košta od 0,25 odsto, plus 80 dinara do dva odsto, minimum 100 dinara. Isplata gotovine na bankomatu u inostranstvu košta dva odsto, minimum tri evra.

U Unikredit banci kažu da, ukoliko se klijenti naše banke opredele da novac podignu na bankomatu druge banke u zemlji, visina provizije će zavisiti od tipa platne kartice, odnosno od toga da li se radi o debitnoj ili kreditnoj kartici. Tako će provizija za podizanje gotovine na bankomatima druge banke u zemlji u slučaju debitnih kartica iznositi jedan odsto, odnosno minimum 150 dinara, dok će u slučaju kreditnih kartica biti dva odsto, odnosno minimum 250 dinara.

– Kada govorimo o podizanju gotovine debitnim karticama na bankomatima u inostranstvu veoma je bitno napomenuti da korisnici platnih kartica Unikredit banke na bankomatima banaka članica Unikredit grupe, odnosno na oko 16.000 bankomata u 16 zemalja Evrope, mogu da podignu novac bez naplate provizije. Sa druge strane, ukoliko se odluče da novac podignu debitnom karticom na bankomatu druge banke u inostranstvu, provizija će iznositi jedan odsto od iznosa, odnosno minimum tri evra. Podizanje gotovine kreditnim karticama ove banke na bankomatima drugih banaka u inostranstvu iznosi dva odsto od iznosa, odnosno minimum 250 dinara.

U Sberbanci podizanje novca kreditnom karticom na bankomatu košta tri odsto, minimum 200 dinara po transakciji, a u inostranstvu tri odsto, minimum tri evra u dinarskoj protivvrednosti.

U Alfa banci provizija za podizanje novca na bankomatima drugih banaka iznosi dva odsto, plus 50 dinara za debitnu karticu i tri odsto i 50 dinara za kreditnu karticu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
zaštita klijenata banke prava klijenta banke klijenti banke klijent banke novac banke bankomat kartice bankomati

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana