Tekst objavljen: 25.06.2013 13:00        


Koliko proizvoda koji se nađu u potrošačkim korpama, kupac nije ni planirao da pazari? Prema jednom britanskom istraživanju - čak 40 odsto kupljenih artikala nisu ni bile potrebne potrošaču. Trgovci pokušavaju da povećaju promet u svojim supermarketima, pa raznim trikovima "ubeđuju" kupce da su im brojni artikli - neophodni.

David protiv Golijata: Kako pobediti prodavce

Tako su u brojnim supermarketima u Evropi korpe za manje artikala često dobro "skrivene". Kupac prvo naiđe na kolica, koja je lakše napuniti i sa kojima je lakše i pazariti.

10 PRAVILA ZA UŠTEDU

- Unapred odredite koliko nameravate da potrošite i držite se toga.
- Strogo se pridržavajte liste namirnica koje su vam potrebne.
- U kupovinu namirnica ne idite gladni.
- Pre kupovine, raspitajte se o akcijama i sniženjima.
- Izračunajte koliko vam je novca potrebno za neophodne namirnice.
- Posmatrajte samo cene i težinu pakovanja - sve ostalo je marketing.
- Prvo gledajte donji red svakog rafa, jer su tu najpovoljnije ponude.
- Proverite rok trajanja namirnica, posebno ako su na sniženju.
- Proverite da li je neki artikal stvarno povoljan ili je trik.
- Pre kase razmislite o određenom proizvodu, jer je negde jeftiniji.
Prema ovom istraživanju, čak ni besplatni uzorci - nisu besplatni, jer kupac često ima osećaj da je dužan da kupi bar jedan isti proizvod sa te promocije.

Čak ni gužve i redovi pred kasama nisu slučajni. Dok čekaju u redu da plate svoje proizvode, nadohvat ruke su mu brojne sitnice, pa se u korpama nađu čokoladice, žvake, baterije ili brijači.

Jedan od trikova je često i prostor. U mnogobrojnim trgovačkim centrima kupac i nema osećaj koliko vremena je proveo u kupovini. Trgovci znaju da su roditelji "slabi" na svoju decu, a proizvodi za najmlađe ukrašeni raznim likovima iz popularnih crtaća nalaze se na nižim policama, u visini dečjih očiju.

Najskuplji proizvodi smešteni su upravo u visini očiju. Oni jeftiniji se nalaze uglavnom na najnižim policama, na koje potrošači često ne obrate pažnju. Najpapreniji artikli su često na kraju reda, iako je taj deo rafova uglavnom "rezervisan" za jeftinije proizvode.

U Americi proizvođači plaćaju trgovcima znatne sume samo da se njihov proizvod nađe na kraju reda. Mnogi američki trgovci na ovom principu zarađuju više na prostoru nego na proizvodu.Želje kupca nisu tajna za trgovce. Znaju prodavci da sjajno pakovanje prodaje i robu koja manje vredi od njihove procene. Povrće redovno prskaju vodom, jer izgleda lepše i zdravije.

Proizvodi u svetlucavim ambalažama privlače pažnju, ali se posebno naplaćuje savremenim domaćicama, koje nemaju previše vremena za poslove u kuhinji. Rezane salate su tako znatno skuplje, meso u raznim sosovima takođe ima veću cenu.

Pekare u radnjama iz kojih se širi miris svežeg hleba utiču na kupce da više pazare, pokazuje ovo istraživanje. S obzirom na to da je mleko najprodavaniji artikal, ono se često smešta na kraju radnje, da bi kupac na putu do njega u svoju korpu stavio i druge proizvode.

Poznato je i da većina muškaraca ne voli šoping, pa je njih lakše zbuniti. Oni kupuju najčešće ono prvo što im prvo padne pod ruku.

Najveću želju da se nešto pazari stvaraju, ipak, akcije. Kupac veruje da će tako uštedeti i često mahnito kupuje i stvari koje nije ni planirao da kupi, niti su mu potrebne.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kupovina potrošači prodavci trgovci

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana