Tekst objavljen: 09.08.2013 11:30        


Deca u uzrastu od šest do 13 godina u Nemačkoj raspolažu godišnje ukupno s pet milijardi evra. Naime, istraživanje je pokazalo da mališani u ovom uzrastu godišnje kroz redovni džeparac koji dobijaju od roditelja i kao nagradu za sitne poslove u porodici ili kod prijatelja zarade godišnje 1,87 milijardi evra.

Deca u Nemačkoj "zarade" pet mlrd. evra godišnje

Još 780 miliona evra otpada na poklone u novcu koje deca dobijaju za rođendane, Božić i Uskrs. Na štednim knjižicama dece u uzrastu od šest do 13 godina nalazi se još oko 2,3 milijarde evra.

U proseku deca dobijaju džeparac od 27 evra mesečno, za rođendan 64, Božić 80 i za Uskrs u proseku 25 evra. Samo sedam odsto dece za rođendan i praznike ne dobija uopšte novčane poklone.

U Nemačkoj ima oko šest miliona dece u dobi od šest do 13 godina.

Svako drugo nemačko dete između šest i 13 godina ima svoj mobilni telefon, a 13 odsto dece ima skupi smartfon.

Dve trećine mlađe školske dece (u Nemačkoj se u školu polazi sa šest godina) poseduje sopstveni računar ili tablet ili ima slobodan pristup aparatima roditelja. Svako drugo dete koristi internet svakodnevno ili više puta sedmično.

Nemački mališani imaju punu slobodu kada je reč o kupovini, od patika preko knjiga do školskog ranca smeju sami da odaberu šta žele. Ogromna većina kaže i da zajedno s roditeljima, braćom i sestrama učestvuje i u odlukama o većim porodičnim kupovinama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
deca Nemačka džeparac ekonomija roditelji porodica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana