Tekst objavljen: 08.07.2013 14:00        


Zbog povećanja akciza, cene cigareta pojedinih proizvođača već su poskupele za 10 dinara po paklici. Očekuje se da će do kraja meseca poskupeti cigarete svih proizvođača. Akcize na alkoholna pića, kafu i naftu nisu se povećavale, pa se i cene tih proizvoda zasad ne menjaju.

Do kraja meseca će poskupeti sve cigarete

Pušači iz Srbije još se nisu oporavili od poslednjeg poskupljenja cigareta od 20 dinara, a julsko povećanje akcize sa 43 na 45 dinara donelo je novi skok cena za još 10 dinara po paklici.

Potrošači su se uplašili da će u isto vreme skočiti akcize i za ostalu akciznu robu, ali do toga, na sreću, nije došlo. Trgovci kažu da za sada nema naznaka da će kafa i alkoholna pića poskupeti.

- Cene koje smo dobili od proizvođača nisu menjane, a prošlog meseca pojedini proizvođači kafe čak su smanjili cenu - dodaju trgovci.



Poslednjim usklađivanjem akciza sa inflacijom krajem januara, alkoholna pića, pivo, cigare i cigarilosi poskupeli su za 12,2 odsto.

Prvo naredno usklađivanje iznosa akciza na alkoholna pića, naftu i kafu biće, po poslednjim izmenama Zakona o akcizama, januara 2014. godine na osnovu potrošačkih cena za 2013.

- To, naravno, ne znači da neće biti poskupljenja na nekom drugom osnovu - zbog skoka evra ili poskupljenja struje koje se očekuje u avgustu, ali za sada takvih najava nema - kažu u trgovinskim lancima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cigarete duvan poskupljenje potrošači akcize povećanje akciza Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana