Tekst objavljen: 13.05.2013 15:10        


Dve trećine namirnica koje se prodaju u marketima širom zemlje proizvedeno je u Srbiji. Domaći brendovi dominiraju u prehrambenoj industriji, dok uvozni gospodare u ponudi tehničkih uređaja i kozmetike.

Domaća hrana (ne)će preživeti nalet jeftinije robe

Iako je danas diskutabilno šta se smatra domaćim proizvodom jer su mnoge fabrike u rukama stranih kompanija, u ovoj računici domaći su svi artikli koji su proizvedeni u Srbiji.

U trgovinskim lancima objašnjavaju da oni posluju na slobodnom tržištu i da je njihov cilj da svojim asortimanom privuku nove potrošače ili bar zadrže stare, pa će u skladu s tim formirati i ponudu, pa ako bolje budu prodavani strani proizvodi, biće ih više i na rafovima.
Pitanje je da li će ovakva situacija da ostane i kada se ukinu već niske carine za prehrambene proizvode, ili će jeftinija roba iz uvoza da potisne i uništi domaću proizvodnju.

Iskustvo susedne Hrvatske pokazuje da njihovi proizvođači i prerađivači ozbiljno strahuju od toga što će za nešto više od mesec dana nestati sve zaštite pri uvozu pa se već sada najavljuju značajna pojeftinjenja uvozne hrane.

Ukoliko se građani okrenu jeftinijim namirnicama, skoro četvrtina hrvatskih proizvođača mogla da stavi ključ u bravu. Slična situacija mogla bi, u dogledno vreme, da zadesi i Srbiju.

U Zakonu o trgovini Srbije ne postoji odredba koja određuje minimalno učešće domaćih proizvoda u srpskim trgovinama, čime je izjednačen tretman robe domaćeg i stranog porekla.

- Lojalnost kupaca ovdašnjim brendovima u uslovima besparice može da se obezbedi jedino snižavanjem cena jer će oni, u suprotnom, da se okrenu robi koja je jeftinija. Otuda i nagla popularnost i sve veće učešće na tržištu trgovačkih robnih marki koje su i 20-ak odsto jeftinije - objašnjava Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
potrošači kupovina domaća proizvodnja kupujmo domaće uvoz hrane jeftina hrana skupa hrana cena hrane siromaštvo nemaština Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana