Tekst objavljen: 15.07.2013 13:05        


Za dve nedelje banke mogu da počnu sa odlaganjem otplate stambenih kredita u švajcarskim francima, ali interesovanje građana je veoma slabo. Naime, u pet banaka koje su odobrile najviše zajmova u ovoj valuti, tek je od 10 do 15 korisnika izrazilo želju da deo svoje rate odlože na tri godine.

Dužnike u francima slabo interesuje odlaganje rata

Građane mnogo više interesuje kada će im banke smanjiti kamate na stambene kredite u "švajcarcima", a što je NBS i preporučila.

DO 80.000 EVRA

Narodna banka Srbije preporučila je bankama da korisnicima stambenih kredita u švajcarskim francima omoguće da u periodu od tri godine otplaćuju kredit u manjim ratama od prvobitno ugovorenih, od 12 do 19 odsto. Odluka se prvenstveno odnosi na stambene kredite indeksirane u švajcarskim francima, protivvrednosti do 80.000 evra. Rok za početak primene preporuke centralne banke je 1. avgust.
Naime, iako su ovi zajmovi pre pet godina bili znatno povoljniji od istih pozajmica u evrima, zbog finansijske krize mnoge banke su povećale svoje marže, što je zajedno sa drastičnim rastom franka od 30 odsto u odnosu na dinar uticalo da rate budu gotovo duplirane.

Zbog toga se oko 18.000 korisnika stambenih kredita u švajcarskim francima našlo u teškoj poziciji.

Većina banaka je načelno prihvatila obe preporuke NBS, ali, mnoge još nisu spremne da ih i ispoštuju u potpunosti. Kako kažu, još se razmatraju u njihovim centralama koje nisu spremne da se odreknu dela zarade.

- Banke će prihvatiti sve što im ne stvara gubitak - kaže Branko Živanović, profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji.

- Ali, kada sve stave na papir i shvate koliko treba da vrate novca građanima na osnovu povećanih kamata, to će teže da ide. Banke su spremne za kozmetičke ustupke, odnosno da sprovedu prvu preporuku centralne banke, ali što se tiče druge, to će teško da se odvija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija dužnici banke kašnjenje u otplati otplata kredita krediti švajcarci krediti u švajcarcima

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana