Tekst objavljen: 26.11.2012 7:34        


Dugo najavljivani dolazak čuvenih proizvođača i trgovaca u Srbiju, ipak, ostaje pusta želja. Razloga za njihov izostanak je mnogo - od malog tržišta, malih plata, komplikovane i spore administracije, loše infrastrukture do - korupcije.

Epl, Karfur, Tesko, H&M... Svi izbegavaju Srbiju

Kako Novostima, naravno samo nezvanično, priznaju predstavnici ozbiljnih svetskih brendova, za ulazak na ovdašnje tržište imaju pozive, ali su oni, često, praćeni i reketaškim zahtevima pojedinih predstavnika vlasti, opozicije, biznisa...

Posle višegodišnjih pregovora svoje maloprodajne objekte u Srbiji ipak bi trebalo da otvori nemački Lidl. Očekuje se da će i švedska Ikea otvoriti prvi veći maloprodajni objekat do kraja sledeće godine
Otud su kod nas glavni akteri na tržištu, zapravo, posrednici koji imaju računicu kako zaraditi ma gde došli. Zato građanima Srbije brojnu robu i usluge nude po znatno višim cenama nego u okruženju.

Zašto u našu zemlju ne dolaze veliki svetski trgovinski lanci, poput Karfura, Teska, Bile, koji su zaoštrili konkurenciju i sigurno uticali na ponudu i cene? Zašto Ikea već godinama odlaže otvaranje svojih salona i fabrika kod nas.

Američki Aberkrombi trebalo je da ponudi svoju garderobu u inđijskom autletu, ali od toga ništa nije bilo. Švedski modni gigant H&M, poznat po garderobi po pristupačnim cenama, za sada Srbiju ima "u planu". Oni već duže vreme proučavaju naše tržište i žele da otvore radnje najpre u Beogradu, a zatim i u Nišu i Kragujevcu.Čuveni američki Epl prisutan je ukupno u 155 zemalja, među kojima su i skoro sve naše komšije, ali ne i kod nas. Sva tri najveća operatera mobilne telefonije u Srbiji, pokušavaju na sve načine da uspostave saradnju sa ovim američkim gigantom moderne tehnologije. Do sada nikome to nije pošlo za rukom.

Svi oni u širokom luku još zaobilaze Srbiju, a za pojedine čak nema ni naznaka da će u narednih 10 godina doći na naše tržište.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
trgovine trgovci prodavnice Srbija H&M Ikea lidl apple epl karfur tesko

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana