Tekst objavljen: 22.07.2013 15:30        


U jeku letnje sezone Evropska komisija uvek obraduje potrošače novim propisima koji im obezbeđuju sigurniji odmor i štede novac.

EU štiti i turiste koji letuju i svom aranžmanu

Nakon snižavanja cene rominga Komisija je pripremila novi set propisa koji se odnose na turističke usluge koji dodatno štite one potrošače koji sami kreiraju svoj aranžman kombinujući ponude, ali i one koji zbog objektivnih okolnosti, kao što je slučaj sa Egiptom, žele da odustanu od putovanja.

Važno je napomenuti da ovi predlozi propisa štite i turističke agencije, pogotovu od nepotrebnih troškova. Naime, Komisija je odustala od starog pravila da se brošure moraju doštampavati, a neke procene govore da su za te troškove turističke kompanije u EU trošile 390 miliona evra godišnje.
Našim turistima, koji su oštećeni, jer im pojedine agencije nisu omogućile odustajanje od aranžmana za Egipat ili zamenu za drugi aranžman, pravdajući se da naše ministarstvo nije izdalo takvu preporuku, biće zanimljiva informacija da novi propisi predviđaju da se turista može pozvati na preporuku ambasada i nekih drugih zemalja koje kažu da se određena destinacija treba napustiti.

Prema rečima zvaničnika EU, izmene ovih propisa su odgovor na potrebe potrošača, koji se sve više sami odlučuju o svom putovanju uz pomoć Interneta koji je omogućio da ljudi sami naprave svoj aranžman, umesto da kupuju već gotove pakete iz agencijskih brošura.

Predlogom Komisije, pojedinačne usluge koje građani kupe će se smatrati objedinjenim paketom i imaće istu zaštitu kao tradicionalni paket aranžman. Na primer, mogu da rezervišu prevoz i hotel od jednog operatora, a da rentiraju auto na sajtu na kojem su rezervisali let avionom.


 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
more turisti prava putnika putnici EU evropska unija putovanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana