Tekst objavljen: 22.05.2013 12:30        


Građanima Srbije i dalje se ne isplati da naručuju robu iz inostranstva. Na sve pošiljke koje naručujemo od pravnih lica plaća se PDV, a na one skuplje od 50 evra i carina. Kako pošiljke od fizičkih lica, do 70 evra, nisu oporezovane, isplati se imati prijatelje u inostranstvu.

Evo koliki PDV plaćate na robu kupljenu onlajn

Različita pravila u naplaćivanju poreza i carina na pošiljke naručene putem interneta zbunjuju poslednjih dana građane Srbije.

U Upravi carine objašnjavaju da su pošiljke male vrednosti, do 70 evra, koje građani dobijaju od fizičkih lica, oslobođene svih uvoznih dažbina - i PDV-a i carine. S druge strane, pošiljke vrednosti do 50 evra koje su naručene iz inostranstva od prav­nog lica oslobođene su samo carinskih dažbina, ali ne i PDV-a od 20 odsto.
Dok se u susednim zemljama pošiljke do 150 evra ne oporezuju, u Srbiji se PDV plaća na sve pošiljke, kolika god bila njihova vrednost, ukoliko su naručene od pravnog lica.

- U slučaju da kupac želi da naruči cipele iz inostranstva koje koštaju 80 evra, ako uzmemo da je transport plaćen npr. 10 evra, onda će carinska vrednost biti 90 evra jer cena transporta ulazi u carinsku vrednost, a iznos carine primenom stope od 10 odsto iznosiće devet evra. Osnovica za plaćanje PDV-a od 20 odsto je 99 evra. Ukupne dažbine će iznositi 28,8 evra - kažu u Upravi carine.

Sa druge strane, ako kupac želi da naruči pantolone iz inostranstva koje koštaju 40 evra, s transportom od 10 evra, carinska vrednost će biti 40 evra jer u slučaju vrednosti robe ispod 50 evra troškovi prevoza ne ulaze u carinsku vrednost. Osnovica za plaćanje PDV-a je 40 evra, što znači da će primenom PDV-a od 20 odsto iznositi osam evra.

- Imamo i treći slučaj kada neko naručuje knjigu koja košta pet evra, čiji transport košta pet evra i carinska vrednost će biti pet evra jer ni u ovom sličaju troškovi prevoza ne ulaze u carinu, pa se plaća samo PDV, koji iznosi jedan evro - objašnjavaju u Carini.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

6 komentara

  1. User image
    Milo 22.05.2013 14:06

    Plaćamo sve više nego što treba, a ne samo veliki PDV!

  2. User image
    Sale 02.03.2014 22:00

    I mi u EU!??? Sramota sta se radi ovde kod nas covece...dobro nam jos i ne traze krvnu sliku! Na carini rade takvi paraziti i neradnici (stvarno cast izuzecima) da nije ni cudo sto nam sve ovo drzava radi. Kakvi zakoni.... no comment! Necemo mi nikad u EU. Toliko sam ogorcen sa odlukom o naplati carine i pdv-a da nemam komentara. Drzava je videla da su ljudi masovno poceli da porucuju jeftinije online i onda su skapirali da i od toga uzimaju neki dinar! JAdno da jadnije ne moze da bude - dno dna drzava!!!

  3. User image
    bachi 19.01.2015 21:30

    Lopovska država!

  4. User image
    Живко 13.03.2016 21:16

    Наше власти врло лако и брзо примене све Еу регулативе КОЈЕ СУ НА ШТЕТУ ГРАЂАНА а од онога што би сиротињи користило беже ко` ђаво од крста! Прогресивно опорезивање банака, које одавно постоји у Еу али и свим нормалним земљама света, би напунило буџет 10х више од пензионерске цркавице, али наша `власт` за то није чула! Цену струје увек говоре без ангажоване снаге и сијаличног места, па је код нас увек `најјефтинија` а у ствари је међу најскупљима. Све у свему политика свих власти до сада а нарочито ове садашње је ГЛОБИ ГЛУПИ НАРОД ! Он ионако не памти и увек гласа за своје џелате и издајнике...

  5. User image
    Biljana 04.12.2018 20:02

    Djubrad!

  6. User image
    branko 31.05.2019 10:26

    Roba kupljena preko ebay-a i to od fizickog lica.Vrednost 35e. Pri urucenju iste morao sam da platim pdv jer je carinski hohštapler obračunao , i ako je prodavac fizičko lice a ne pravno.Šta reći!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija PDV internet trgovina internet kupovina online kupovina online trgovina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana