Tekst objavljen: 10.04.2013 8:08        


Kada naši ljudi posete neku od zemalja regiona, mogu na prvi pogled da primete da su cene niže. Zato se kući nikad ne ide praznih kofera. U slučaju da im pogled padne na reklamne postere banaka, mogu se uveriti u to da su i kamate u okruženju znatno niže nego kod nas.

Građani Srbije plaćaju najviše kamate u Evropi

Pošto kredit ne može u kofer, ostaje im samo da se pitaju kada će kamate u Srbiji biti, ako ne niže, a ono približno kao u okruženju. Odgovor na to pitanje lako je dati: kada inflacija bude niža, kao i referentna stopa Narodne banke Srbije, kada postignemo makroekonomsku stabilnost.

Ovako ne može dugo

- Teško da će ovako visoke kamate moći opstati još dugo na tržištu – kaže direktor glavne filijale AIK banke za Vojvodinu Slobodan Racić. – Konkurencija je velika i novca u ponudi ima. U takvim uslovima kamate će klizati naniže, ali će to biti vrlo, vrlo sporo. Naravno, ako bi se i drugi uslovi ispunili, došlo bi do ubrzanja.
Zahtevima tu nije kraj: kreditni rejting morao bi da bude viši od sadašnjih BB s negativnim predznakom i još da postanemo politički stabilnija zemlja.

Iz svega nabrojanog čak i laiku je jasno da ćemo se na pad kamata još načekati.


Građane najviše bole visoke kamate kod korišćenje prekoračenja po deviznom računu i na gotovinske zajmove. Baš te dve pozajmice sapadaju u najpopularnije kod nas.

Prosek kamata na minus u Evropskoj uniji je 7,92 posto, u Hrvatskoj 11,53, Slovačkoj 10,53, a kod nas 33,78.

Što se tiče gotovinskih kredita, kamate se kreću od 23 do 33 posto, Slovenija ima stopu od deset posto, Hrvatska od devet do deset, a Crna Gora od 13 do 15 posto. Sve stope su na godišnjem nivou.

1 komentar

  1. User image
    Petar Mandzo 31.08.2014 12:12

    Hm, ... finansiska stabilnost u drzavi je misaona imenica, bila i bice vek i vekova. Politicari uzimaju novac iz MMF-a i ubacuju ga u Narodnu banku Srbije. A odatle se jedan deo salje Tajkunima , koji su uskoj sprezi sa politicarima. Tajkuni i Politicari dele novac , a kamatu i rate tih velikih kredita placa SRPSKI NAROD "KOJI JE ODAVNO POROBLJEN"!!! Po tom scenariju se zaduzila i Grcka. Samo sto je u Grckoj razvijen turizam. Dok nasa privreda je unistena namerno, dabi tajkuni CRNGORSKOG POREKLA : Beko (Kotor - Crna Gora) ,Milorad Kostic (Niksicka zupa-Crna Gora), Radovan Bozovic ...koji je vlasnik ALMEKSA iz Panceva. (... -Crna Gora), ... Ja sam SRBIN PRAVOSLAVAC i nevolim kad mi crnogorski DjZETICI PLJACKAJU moju zemlju Srbiju!!!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
ekonomija kredit krediti kamata kamate Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana