Tekst objavljen: 31.05.2013 9:30        


Paprene cene deterdženata i kozmetike, prazne džepove srpskih potrošača. Proizvođači i uvoznici sredstava za higijenu uz svaku isporuku dostavljaju nove, više cenovnike.

Higijena nas košta svakim danom sve više

Novi cenovnici nemaju kraja. Potrošači se još nisu oporavili od lanjskih poskupljenja, a nova, po sistemu „malo pomalo“ već potresaju rafove.

Standardno pakovanje „duela“, „bonuksa“ ili „arijela“ od tri kilograma košta od 480 do bezmalo 800 dinara. Za tri puta veća pakovanja treba izdvojiti i više od 2.200 dinara. Pasta za zube od 75 grama tako najčešće košta 115 do 250 dinara, koliko je recimo „kolgejt“, mada pojedine vrste dostižu i neverovatnih 490 dinara. Šamponi „šauma“ ili „panten“ od 200 mililitara staju do 355 dinara, a oni od 250 mililitara, poput „loreala“ koštaju i do 420 dinara.

Proizvođači i uvoznici prilikom svake isporuke trgovcima dostavljaju nove, više cenovnike za pojedine vrste ne samo deterdženata, već i sapuna, krema, šampona.

- Kreme, sapuni, mleka za telo i losioni poskupeli su od početka godine od dva do devet odsto - kažu u trgovinskim lancima. - Tako „nivea“ krema od 50 mililitara košta 639 do 730 dinara, a „Garnijerova“ iste gramature može da se kupi za 829 dinara.

Visoke cene kućne hemije se, međutim, obično „tope“ vikendom, na akcijama. Tako, prašak za veš od devet kilograma kome cena, zavisno od dobavljača dostiže i do 20 evra, na akciji košta upola te cene, što mu je zapravo i realna vrednost.

Pojedini uvoznici objašnjavaju da su nove, više cenovnike uskladili s kretanjem na kursnim listama, odnosno skokom evra u odnosu na dinar. Proizvođači i ovog puta poskupljenja pravdaju skokom cena sirovina i nestabilnim kursom dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
skok cena cenovnici cene visoke cene poskupljenje sredstva za higijenu trgovinski lanci

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana