Tekst objavljen: 22.08.2013 8:30        


Najava da je Lidl već kupio nekoliko lokacija u prestonici na kojima bi izgradio svoje supermarkete, obradovala je potrošače koji se nadaju da će ulazak poznate nemačke firme u srpsku trgovinu dovesti i do veće konkurencije na tržištu, bolje ponude i pada cena.

Hipermarketi niču na sve strane, a novi tek dolaze

Pored prestonice, nemačka kompanija je do sada kupila zemljište u Valjevu, Subotici, Novom Sadu, Zrenjaninu, Nišu i Smederevu.

Beograd i danas ima poveći broj kako velikih trgovinskih lanaca, tako i hipermarketa i supermarketa razbacanih širom grada. Idea je svoja četiri velika objekta koncentrisala isključivo na Novom Boegradu, Tempo je zastupljen na Adi Ciganliji, Vilinim Vodama i kod Kvantaša, Roda na Voždovcu, Novom Beogradu i u Pančevu, Merkator je pored glavnog objekta "sa one strane Save" od pre par godina stigao i do Beograđanke, domaći DIS opredelio se za lokacije van centra - Pančevo, Lazarevac, Mladenovac, kao i objekat na auto-putu Beograd - Zagreb, dok su objekti Maksija razbacani na sve strane.
Supermarketi i hipermarketi su među građanima poslednjih godina postali posebno popularni, kako ih je nemaština naterala da do trgovine prevaljuju i do deset kilometara, u potrazi za akcijama i vikend sniženjima.

Prema rečima Gorana Papovića iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije, Beograđani mogu da očekuju ozbiljna pojeftinjenja namirnica sa nemačkim trgovinskim gigantom.

- Ukoliko se Lidl bude uklopio u politiku koju vodi vodeći prodajni lanac u Srbiji, Delez, pogotovo kada su u pitanju marže i kvalitet robe, potrošači će profitirati - objašnjava Papović.

- U najboljem slučaju, cene pojedine hrane mogu da padnu između 30 i 40 odsto, mada je malo verovatno da će to konkurencija i dozvoliti. Naravno, osnovni uslov za to jeste da se konstantno vrši procena kvaliteta, kako sa padom cena ne bismo dobili samo namirnice kojima je istekao rok trajanja ili ne odgovaraju nekom drugom kriterijumu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Ajselažemo 22.08.2013 9:06

    Da, da...cene će pasti, mada je malo verovatno da će to konkurencija dozvoliti. Znači, neće pasti. Kakvo zamlaćivanje naroda...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana