Tekst objavljen: 15.04.2013 16:10        


U supermarketima širom Srbije u poslednje vreme sve se češće prodaje hleb "Sava" težak 450 grama, iako je zakonom propisano da vekna običnog belog hleba ne sme da bude lakša od 500 grama i skuplja od 48,5 dinara.

Hleb od 450 grama (ne) obmanjuje potrošače

Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) zatražila je zato zabranu prodaje vekni koje nemaju dovoljnu gramažu.

Prodaja hleba od brašna tipa 500 sa manje od 500 grama nije kršenje Uredbe o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba, kažu u Ministarstvu trgovine Srbije i navode da su proizvođači hleba u obavezi da proizvedu i stave u promet hleb od brašna T-500 u količini od najmanje 40 odsto od dnevne proizvodnje. - Ostatak proizvodnje nije obuhvaćen nikakvim uredbama, tako da je moguće da se u maloprodaji pojavi hleb od iste vrste brašna, a manje grama - navode u Ministarstvu trgovine i dodaju da s obzirom da taj deo proizvodnje nije obuhvaćen pomenutom uredbom, nema ni osnova za kontrolu.
- U trenucima kada prosečna srpska porodica bukvalno preživljava, a država uvodi socijalne korpe u trgovine, zaživela je zajednička sramna ideja brojnih pekara i trgovaca - izumeli su hleb od 450 grama - navode u ovoj organizaciji.

NOPS navodi i da je poslednjih dana sve više trgovina u kojima se može naći osnovna vrsta hleba - beli hleb od brašna tipa 500, manje mase od zakonom propisane.

U propisima ne postoji beli hleb od 400 ili 450 grama, pa se NOPS pita kako je moguće da se u vodećim trgovinama on nalazi u prometu i da nijedna inspekcija nije na to reagovala.

- I trgovci i pekari znaju koji su propisi, tako da je ovo urađeno namerno kako bi ostvarili dodatni profit, a sramota je da zarađuju na najosnovnijoj namirnici - kaže Zoran Nikolić iz NOPS-a.

On objašnjava da trgovci smanje gramažu za 50 grama, a cenu za nekoliko dinara i da to privuče građane koji pomisle da su uštedeli kupujući hleb, iako to nije istina.

Nikolić kaže da najveći problem predstavljaju privatne pekare koje uopšte nemaju deklaracije na proizvodima, pa građani i ne znaju koliko teži hleb koji kupuju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
hleb hrana životne namirnice namirnice potrošači prava potrošača zaštita potrošača NOPS

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana