Tekst objavljen: 27.07.2013 11:00        


Dijamanti su večni, kaže poznata reklamna krilatica, ali je u Hrvatskoj bilo vrlo teško doći do njih. Do sada. Naime, kao jedna od direktnih posledica ulaska Hrvatske u EU, svetlucavo drago kamenje počeće da se prodaje na šalterima banaka.

Hrvati će uskoro moći da štede i u dijamantima

Naime, jedna od nekoliko međunarodnih kompanija koje se bave trgovinom dijamanata će preko jedne banke ponuditi hrvatskim građanima kupovinju takozvanih investicionih dijamanata.

Investicione dijamante Hrvatima je doneo ulazak u Evropsku uniju jer je ukinut porez na luksuz koji je dosad iznosio 30 posto. Trgovina investicionim dijamantima koji kupcu u Hrvatskoj moraju stići iz inostranstva tako je postala profitabilan biznis, a ulaganje u njih vredno razmatranja.

Dijamanti će hrvatskim klijentima biti ponuđeni kao alternativni oblik štednje i konkurencija su sklanjanju novca u donedavno popularno zlato, ali i nekretnine te naravno konkurišu novom trendu čuvanja novčanica u čarapi, madracu ili kućnom sefu za one naprednije.

Investicioni dijamanti, objašnjavaju stručnjaci, nisu dijamantni dragulji kakve bogati kavaljeri kupuju poželjnim ženama i ne mogu se kupiti u lokalnoj draguljarnici.

Još važnije, a što budući kupci takvih dijamanata moraju obavezno znati, lokalni draguljar sigurno ih neće hteti otkupiti.

Naime, otkad je početkom 80-ih godina prošlog veka pukao takozvani dijamantni balon u kojem su mnogi izgubili puno novca, s obzirom na to da tržište dijamanata u to doba niko nije regulisao i kontrolisao, investicioni dijamanti postali su strogo kontrolirana roba. Tolika da su odlike investicionog dijamanta propisali i u Ujedinjenim nacijama prije 13 godina.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dijamanti dijamant banke štediše štednja Hrvatska

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana