Tekst objavljen: 05.03.2013 9:31        


Do sredine marta Ministarstvo trgovine objaviće spisak artikala koje će proizvođači i trgovinski lanci građanima ponuditi po znatno nižim cenama, najavljuje ministar Rasim Ljajić.

I to je moguće: Neke namirnice će pojeftiniti

Krajem prošle godine Ministarstvo trgovine napravilo je dogovor sa trgovcima da svako od njih iz postojećeg asortimana ponudi po jedan proizvod po znatno nižoj ceni od ostalih i tako bar delimično rastereti kućni budžet prosečnog građanina.

Ministar trgovine smatra da veliki pad prometa s kojim su se suočili domaći trgovci neće uticati na planove trgovinskog lanca Lidl i švedske Ikee da dođu u Srbiju. - Zvali smo ljude iz Ikee i ponudili im pomoć ukoliko za tim postoji potreba, ali su nam rekli da je sve uredu i da ide po planu i svojim tokom. Oni su već kupili plac od jednog fizičkog lica, dok je recimo nemački Lidl otkupio šest parcela, a kako su nam rekli, plan je da još devet kupe do kraja juna - kaže Ljajić.
- Ovo nije nikakva naredba ili obaveza, sve je koncipirano na dobrovoljnoj bazi - kaže Ljajić.

U Ministarstvu trgovine kažu i da prate statistiku vezanu za pad prometa. Poslednji podaci pokazuju da su građani u januaru ove godine kupovali za 26 odsto manje nego u decembru 2012.

- To je posledica svega što nam se dešava. Raste broj nezaposlenih, prosečna plata je takođe bila 16,5 odsto manja u januaru u odnosu na prethodni mesec, a cene su sve veće. Normalno je da građani manje troše, nema se para - objašnjava državni sekretar ministarstva trgovine Dragovan Milićević.

Kakav je životni standard građana Srbije, najbolje oslikava podatak da smo mi po broju stanovnika najveće tržište maloprodaje u regionu, ali sa najmanjim prometom.

- Tri milijarde evra je celokupna vrednost prometa robe u maloprodaji. A to je zaista mizerno. U odnosu na nas, gori su samo Makedonci - kaže Milićević.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Srbija siromaštvo osiromašenje standard pad standarda pojeftinjenje poskupljenje cene kupovna moć kupovina potrošačka korpa potrošači rasim ljajić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana