Tekst objavljen: 28.06.2013 9:00        


I ove godine turističke agencije nude aranžmane skoro pa za "DŽ". Mnogi su se “opekli”, te su godišnji odmor proveli u prljavim sobama, u suživotu sa različitim insektima i gmizavcima. Kako izabrati turističku agenciju “od poverenja”?

Idemo na more: Kako da put iz sna ne postane pakao

Srpsko tržište preplavljeno je turističkim ponudama gde se za nerealno nisku cenu nudi boravak u visokokategorizovanim hotelima. Ukoliko želite sedmodnevno putovanje od 99 evra pripremite se za avanturu. Koliko para, toliko muzike.

Zamena hotela

Ako se desi da za putnika nema mesta u hotelu koji je uplatio, agencija je dužna da klijentu obezbedi hotel istog ranga ili više kategorije. Nikada lošiji hotel.
Da ne biste došli u situaciju da se “tužakate” inspekcijama, pre izbora destinacije i agencije preko koje ćete putovati – otvorite četvoro očiju!

Važno je znati da su Ugovor i Uslovi putovanja validan dokument, dok je prospekt o hotelu i destinaciji samo slikovnica.

- Kada putnik kupi određeni turistički aranžman, on je sa turističkom agencijom organizatorom tog putovanja sklopio ugovor o turističkom putovanju i ona je dužna da ispuni sve obaveze iz ugovora o putovanju. To znači da se ne radi o obećanim, već o ugovorenim uslovima – objašnjavaju iz Turističke inspekcije.

Kako izabrati agenciju?


Kako organizovati putovanje iz snova? Vize nam za većinu zemalja nisu više potrebne, turističke agencije niču svakodnevno, možete se upustiti i u samostalnu potragu za prevozom i hotelima putem Interneta...



- Najvažnije je da putnik unapred definiše šta želi od svog godišnjeg odmora. Sledeći korak je da pregledate što veći broj sajtova i ponuda. Popust od 10 ili 20 evra ne sme biti odlučujući prilikom izbora, jer se često za to malo novca dobija neuporedivo veći kvalitet usluge – kaže Vesna Golubović, direktorka Calypso Toursa u Beogradu.

Kontrola

Tokom prvog kvartala ove godine inspektori su izvršili 517 kontrola. - Građani su podneli ukupno 49 prijava na rad agencija i inspekcija je utvrdila da je 20 prijava osnovano. U 11 slučajeva agencije su vratile novac srazmeran neizvršenim uslugama u ukupnoj vrednosti od 249.690 dinara – kažu u Turističkoj inspekciji. U devet slučajeva je pokrenut prekršajni postupak, a od početka godine podneto je i 20 predloga za oduzimanje licence.
Sledeći korak je kontaktiranje agencije, raspitivanje o svim detaljima putovanja, o prevozniku, uslovima...

- Svaka turistička agencija u Srbiji mora da poštuje uslove putovanja. Važno je da klijent pažljivo iščita te uslove i vidi šta od navedenih usluga ulazi u cenu, a šta se dodatno naplaćuje – upozorava Golubović i naglašava da je itekako važan i prvi utisak koji na vas ostave zaposleni u agenciji, koliko su profesionalni i predusretljivi.

Ona kaže da je "jasno da se za stotinak evra ne može dobiti bog zna kakva usluga. Računajte da u taj iznos ulazi kompletna organizacija, prevoz, usluge lokalnog vodiča, pratioca grupe, smeštaj u hotelu ili apartmanima".

Takođe, važno je znati šta je panoramsko razgledanje, a šta pešačko, kakvu uslugu pruža lokalni vodič... Sve ove informacije itekako su važne za zahtevnijeg putnika.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
putovanje putovanja jeftina putovanja prava putnika turizam turisti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana