Tekst objavljen: 08.01.2013 10:12        


Plavopera tuna prodata je u Tokiju za rekordnih 1,76 miliona dolara, tri puta više nego što je bila prethodna najviša cena.

Japanac dao 1,76 miliona dolara  za tunu (VIDEO)

Riba teška 222 kilograma, ulovljena u vodama severoistočno od Japana, prodata je na prvoj ovogodišnjoj aukciji na ribljoj pijaci u japanskoj prestonici za 155,4 miliona jena.

Aktivisti za zaštitu životne sredine upozoravaju da je ova veličanstvena riba ugrožena i da je zbog velike potražnje zbog sušija njena populacija sve manja. Tokom poslednjih 15 godina je zbog prekomernog lova, često ilegalnog, drastično smanjena populacija sve tri vrste plavorepe tune - pacifičke, južne i atlantske.
Kupac najskuplje ribe je Kijoši Kimura, predsednik kompanije Kijomura i vlasnik lanca suši restorana "Suši-Zanmai".

Kimura je rekao da je "cena bila malo visoka", ali da je želeo da "ohrabri Japan". Ribu će danas služiti mušterijama u svojim restoranima.

Kimura je postavio i prethodni rekord, kada je na novogodišnjoj aukciji 2012. kupio plavoperu tunu za 56,4 miliona jena (736.000 dolara).

Mekano roze i crveno meso te ribe cenjeno je zbog japanskih specijaliteta sušija i sašimija. Najbolji delovi tune, koji se nazivaju "o-toro", mogu da se prodaju za 24 dolara po komadu u tokijskim suši restoranima.

U Japanu se pojede 80 odsto plavoperih tuna ulovljenih širom sveta.


 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
hedonizam vrhunska hrana skupa hrana riba japan tuna

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana