Tekst objavljen: 08.04.2013 11:30        


Od početka krize banke nude različite programe za pomoć klijentima koji zbog gubitka posla ili kašnjenja plate ne mogu redovno da otplaćuju kredit. Od skoro su u ponudi i novi načini reprograma duga a bankari kažu da hipoteku ili druge garancije aktiiviraju tek kada su iscrpljene sve ostale mogućnosti.

Kako banke sve pomažu klijentima da vrate dugove

Najtraženiji bankarski proizvod poslednjih godina u Srbiji je štedljivi kredit. Klijentima koji više ne mogu redovno da izmiruju kreditne obaveze, banke su spremne da pomognu raznim spasilačkim paketima. Kako kažu bankari, nikome nije u interesu da gomila nenaplative kredite.

Razne vidove reprograma kredita kao rešenje za klijente u nevolji vide i u bankama u regionu. Ipak, postoje i neke razlike. - U odnosu na region kod nas je sa stambenim kreditima lakša situacija, kod nas su indikativni keš krediti, koji nemaju čvrsto obezbedjenje, gde su gradjani na potpis dobijali te kredite - kaže Dušan Uzelac, direktor portala Kamatica.com.
- Ukoliko se klijent nađe u teškoj situaicji, izgubi posao ili ima smrtni slučaj, nudimo mu restrukturiranje kredita, produženje roka otplate, konverziju valute, uvođenje grejs perioda, kada klijent otplaćuje samo kamatu - kaže Vladan Vilotijević iz Eurobanke.

Moguće je, u određenim slučajevima, u jednoj godini, plaćati samo mali deo rate. Pakete objedinjavanja različitih obaveza u jednu ili produženja roka otplate nude i u Rajfajzen banci, a od skoro imaju i novinu.

- To je mogućnost iregularnog plana otplate, da se klijent zajedno sa bankom dogovori o njegovim stvarnim mogućnostima izmirenja obaveza i tako na određeni period klijentu se omogućava da otplaćuje manji iznos kredita - kaže Petar Jovanović iz Rajfajzen banke.

Da biste dobili olakšice u otplati kredita, bez obzira na vrstu kredita koju imate, morate o svojim problemima odmah obavestiti banku, koja će u svakom pojedinačnom slučaju razmotiri kakav spasilački paket može da ponudi.
Klijenti Kredi agrikol banke, koji se nađu u teškoj finansijskoj situacijiu, najčešće se odlučuju da nađu rođaka ili prijatelja koji će preuzeti plaćanje rata, što najviše liči na nekadašnjeg žiranta.

U Srbiji su pod hipotekom najčešće nekretnine u kojima korisnici stambenih kredita žive, pa se oni trude da na sve moguće načine izmiruju obaveze.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

 1. User image
  Rev Alex Scant 06.10.2013 22:56

  Pozdrav, da li vam je potrebna financijska pomoć, kao što je kredit da plati sve svoje račune? Ako je tako nam e-mail putem equittyloanoffer@gmail.com s ovim informacijama u nastavku
  Puno ime: ............
  Zemlja: ............
  Država: ..............
  Telefonski broj: ...........
  Iznos kredita potrebna: ............
  Zajam Trajanje: ............
  U mjesečnom com ............
  obratite Rev Alex Slabi putem equittyloanoffer@gmail.com časnik glave kredita.

 2. User image
  Sanja 20.08.2018 9:31

  Kako da dobijem zajam ili refinansiranje ako sam u kredit birou .hitno mi treba da se resim dugova.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
prezaduženost zaduženost otplata kredita kašnjenje u otplati zaštita klijenata banke prava klijenta banke klijenti banke klijent banke krediti kredit banka banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana