Tekst objavljen: 08.01.2013 12:15        


Prošli su dani razmene gotovine u banci ili naručivanja putničkih čekova. Danas, putnici plaćaju brzo i lako pomoću svojih kreditnih kartica. Trebalo bi, međutim, biti oprezan, jer ovaj “plastični” način plaćanja može brzo postati sredstvo kojim je počinjena prevara.

Kako bezbedno koristiti kreditne kartice?

Prevara sa kreditnom karticom je oružana pljačka 21. veka. Skoro svake nedelje slušamo horor priče o kriminalcima koji koriste ukradene kreditne kartice.

Nemojte rizikovati

Kada dobijete novu kreditnu karticu, odmah se potpišite na njenoj poleđini. Koristite olovku koja nije samo jasno čitljiva, već je otporna na vodu i habanje. Zapamtite PIN – nikada nemojte napisati ovaj broj na samoj kartici. Takođe je loša ideja i napisati ga na parčetu papira i držati ga u novčaniku sa karticom.
Nedavno u oktobru 2011. godine, njujorška policija je uhvatila organizovanu grupu falsifikatora kreditnih kartica u kojoj je 86 ljudi uhapšeno a za oko 25 se i dalje aktivno tragalo.

Banda je imala strategiju da opremi konobare, trgovace i bankare manjim uređajima koje mogu da koriste za kopiranje podataka kreditnih kartica. Informacije nevinih kupaca bile su kopirane i korišćene u loše svrhe.

Mi ćemo objasniti kako možete da se zaštitite od potencijalnih kradljivaca kreditnih kartica i u realnom i virtuelnom svetu. Najbolje je za početak obratiti pažnju na bankomate.

Bezbednost bankomata

Posebno je važno biti oprezan prilikom korišćenja bankomata, i zato smo skupili neke važne savete da vam pomognemo da sprečite kompromitovanja pojedinosti na vašim karticama:
Pobrinite se da niko ne vidi vaš PIN tokom unošenja.

Broj za hitne slučajeve - za svaku moguću situaciju

Većina banaka nudi 24-časovnu hitnu službu. Uvek bi trebalo zabeležiti njihov broj za hitne pozive, kao i broj vašeg provajdera kreditne kartice, pre nego što krenete na put. Telefonski broj je obično odštampan na poleđini kreditne kartice – što neće, naravno, mnogo pomoći ako je vaša kartica ukradena. Trebalo bi, dakle, držati taj broj odvojeno od kartice. Kada otkažete svoje kartice pomoću ovog broja, trebalo bi da stupite u kontakt sa svojom bankom čim bude prilike za to.
Najbolji način da to uradite jeste da pokrijete ruku koju koristite da unesete svoj PIN. Ovo će sprečiti da bilo kakva kamera za špijuniražu koja je možda ilegalno priključena na bankomat snimi tastere koje pritiskate.

Dok čekate svoj novac, mudro koristite svoje vreme. Pažljivo pogledajte oko bankomata. Vidite li nešto neobično – tragove lepka, pukotine u plastici, ili prevlaku preko tastature?

Ako primetite dokaze ometanja, treba da istovremeno obavestite banku i policiju, kao i da odmah otkažete bilo koju karticu koju ste koristili u bankomatu.

Vrata na ulazu u predvorje sa bankomatom nikada ne zahtevaju PIN broj za ulazak - čak ni ona u inostranstvu.

Ako možete, koristite drugu karticu da otvorite vrata od one koju ćete koristiti da podignete novac. To sprečava još jednu čestu prevaru: lopovi često pokvare uređaje za otvaranje vrata, jer su ulazna vrata slabije nadgledana od samih bankomata.

Vodite računa u ski centrima i barovima

Bankomati, međutim, nisu jedina opasna mesta: lopovi kreditnih kartica često koriste i druge metode.

Bezbedne online rezervacije

Trebalo bi da ste podjednako oprezni prilikom korišćenja kreditne kartice onlajn – dok, na primer, rezervišete svoj odmor na planini. Prevaranti koriste najrazličitije metode da bi pristupili podacima vaše kreditne kartice – i na taj način, vašem novcu. Da bismo vam omogućili da graciozno skijate oko interneta, preporučujemo vam da instalirate paket bezbednosnih softvera. Ovi programi prate vaš računar i štite ga od raznih napada. Bilo koji program koji odaberete treba da bude opremljen filterom za firewall i fišing.
Ko ne uživa u elegantnoj večeri u restoranu, klubu, ili irskoj kafi u ski centru tokom zimskog odmora? I naravno, to zadovoljstvo uglavnom plaćate kreditnom karticom. Važno je da ne ispuštate svoje kartice iz vida.

Uz odgovarajuću opremu, kopija može biti kreirana u roku od nekoliko minuta. Ovaj duplikat kartice mogu koristiti prevaranti da kupuju u svoje slobodno vreme – krivotvorenjem vašegpotpisa. Bolje je, dakle, da otpratite konobara ili konobarica do čitača kartica umesto da čekate da vam donesu račun do vašeg stola .

Kada plaćate svoj račun u restoranu, uverite se da potpisujete samo jedan komad papira. Prevaranti zarađuju tako što postave indigo papir sa znatno višim iznosom ispod vašeg stvarnog računa.

Čak i kada napolju leprša sneg i želite što pre da se vratite na skijalište, veoma je važno proveriti iznos na računu. Ako ste, na primer, potpisali račun od 350 evra, umesto od 35 evra, možete samo da se nadate da je vaš kelner slučajno uneo dodatnu nulu. Vaš potpis daje ovlašćenje da iznos na računu bude terećen na vašoj kartici, i može vam biti teško da rešite stvari kada se vratite kući.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kupovina karticama kreditna kartica kreditne kartice bezbednost

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana