Tekst objavljen: 08.01.2013 10:46        


Kako danas izgleda prosečan srpski potrošač? Dovoljno je da se zagleda u novčanik kada dobije platu i da shvati da danas gotovo polovinu mesečnih primanja, tačnije 43 odsto, izdvaja na hranu. Cena mu postaje sve važnija odrednica i zato smanjuje kupovine.

Kako danas izgleda prosečan potrošač

Ali, iako je prinuđen da štedi, ipak se ne odriče blagodeti moderne tehnologije - mobilnog telefona i interneta.

Tročlano domaćinstvo u Srbiji na kupovinu hrane mesečno potroši u proseku oko 21.000 dinara. Od navedenog iznosa, više od polovine odlazi na sveže namirnice - sveže voće i povrće, sveže meso, hleb.
Većina domaćih potrošača sada se drži devize "triput meri, jednom seci" i stručnjaci GFK ukazuju da je pad standarda i porast troškova naterao kupce na racionalno ponašanje i planiranje.

To je i očekivano, ako se zna da je pre deset godina prosečna plata iznosila oko 215 evra, a sada oko 370 evra, ali i da je evropska valuta tada vredela 65 dinara, a danas premašila 113 dinara. U međuvremenu, višestruko su poskupele i osnovne namirnice i kućna hemija, ali i usluge.

Prema istraživanjima GFK, sve manji i nesigurni mesečni prihodi teraju potrošače da zaobilaze poznate brendove i da potraže jeftiniju alternativu. Ipak, koliko je moguće trude se da za izdvojen novac dobiju najbolji odnos cene i kvaliteta.

Vremena su takva da ljudi raspolažu sa smanjenom količinom novca i ne mogu da odvoje više na potrepštine, nego što stvarno mogu. Kriza je duboka i neizvesna i kupci između ostalog idu u potragu za sniženjima.

Njih 24 odsto je istaklo da bar jednom mesečno juri sniženja, a 37 odsto traži robu na sniženjima još češće.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
popusti sniženja kupovina kupovina akcija potrošačka korpa potrošači

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana