Tekst objavljen: 16.06.2013 13:00        


Kompanije zovu da čestitaju rođendane, da obaveste građane da su srećni dobitnici. Sve je to marketing. Ipak, često neprijatan. Prema Zakonu o trgovini svako ima prava da pozove broj koji se nalazi u telefonskom imeniku, pa tako i kompanije koje reklamiraju svoje proizvode i usluge. 

Kako se zaštititi od "Čestitamo, srećni dobitniče"

Međutim, prema Zakonu o elektronskoj trgovini neophodna je dozvola.

Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije kaže da ne postoji ni jedan inspektorski organ koji je intervenisao u tim slučajevima, a u Tržišnoj inspekciji tvrde da nisu dobili ni jednu prijavu za telefonsko uznemiravanje radi reklamiranja proizvoda i usluga.

Šarenilo zakona otežava regulisanje ove oblasti.

Zamenik Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti Aleksandar Resanović objašnjava da prema Zakonu o trgovini neko može da nudi robu, a da prethodno nije dobio saglasnost, dok prema Zakonu o elektronskoj trgovini neko treba da dobije saglasnost da bi nudio robu i usluge.

- Zakoni moraju da budu usaglašeni. To znači da ako neko nudi robu i usluge, mora da ima vašu saglasnost ili da koristi vaše podatke koji su javni - kaže Resanović.

U Telekomu Srbija kažu da, ukoliko podnesete zahtev za uslugu, uporni nasrtljivci mogu da ostanu i bez broja telefona. Vaše je pravo da tražite i da budete izbrisani iz telefonskog imenika.

Ukoliko vas neko uznemirava, a koristi i vaše lične podatke koji nisu javni, adresa je Poverenik.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija zaštita potrošača prava potrošača telefoniranje prodaja reklama reklame reklamiranje marketing

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana