Tekst objavljen: 06.08.2013 10:00        


U internet trgovini kupci često vraćaju ono što su kupili a Nemci su među rekorderima u tom "sportu". Portal Amazon je stoga počeo jednostavno da odbija da posluje sa takvim mušterijama tako što blokira račune korisnika koji, po njegovom mišljenju, previše često vraćaju robu koju su tamo kupili.

Ko previše vraća robu, Amazon mu ne da da kupuje

Internet trgovina za trgovce ima velikih prednosti - nema trgovina za koje se treba plaćati najam, nema prodavaca, čistačica, često nema čak ni robe koja se prodaje, nego se ona naručuje tek kad se za nju nađe kupac.

To znači da se i roba može prodavati jeftinije od bilo koje trgovine - i da se još uvek može lepo zarađivati.

Ali postoji i veliki problem: neke proizvode, na primer odeću ili obuću, je moguće prodati samo ako se kupcima jamči da mogu besplatno da vrate naručeno. Mušterijama pomažu i brojni propisi koji štite potrošače i jamče pravo da vrate kupljeno, ali problem je što Nemci čine - to previše često!

Naime, čak oko četiri od deset mušterija već kod narudžbine računa s tim da će vratiti tu robu. Ipak, pravo na povraćaj je neizostavni deo poslovanja preko interneta.

U Amazonu kažu da zatvaranje računa korisnika preduzimaju samo u izuzetnim slučajevima i nakon pažljive i detaljne provere.

Pravno je tu zapravo sve prilično jasno - zakon jamči kupcu da vrati kupljenu robu, ali nema tog zakona koji bi Amazon ili bilo koga drugog, primorao da svakome proda ono što ima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zaštita potrošača prava potrošača potrošači kupovina amazon internet trgovina internet prodaja internet kupovina online prodaja online trgovina online kupovina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana