Tekst objavljen: 31.05.2013 16:10        


U odnosu na početak krize, skoro da su duplirana kašnjenja građana u otplati kredita. Osim refinansiranja, građanima kao mogućnost preostaje i zamrzavanje dugovanja na dve godine.

Koje su vam opcije kad kasnite sa otplatom kredita

Trenutno docnja građana u otplati kredita iznosi 4,8 odsto i od početka godine povećala se za 0,2 odsto. Glavni razlog zašto kasne u vraćanju rata je gubitak posla, ali i smanjenje prihoda.

Iako imaju mogućnost da kredit refinansiraju, građani imaju još jedan način, da ukoliko su u problemu, prolongiraju izmirenje obaveza prema banci. Naime, pre dve godine uvedeno je da svakom klijentu koji ima pad zarade miruje glavnica, a da plaća samo kamatu, a ukoliko ostane bez posla da mu kredit miruje dve godine.

Ali, svaki slučaj je priča za sebe, tako da je savet da se obratite banci, kako bi se rešenje koje je individualno našlo.

- Ukoliko je poteškoća u izmirivanju mesečnih obaveza samo privremena, najlakše je u dogovoru sa bankom reprogramirati obavezu u smislu uvođenja privremenog grejs perioda, produžetka roka ili reprogramiranja - ističu u Nacionalnoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita.

A potencijalne opcije su:

Opcija 1 - Uzimate novi kredit kojim zatvarate stari, ali sa dužim rokom otplate i manjom kamatnom stopom.

Opcija 2 - Kredit miruje dve godine (ukoliko ste ostali bez posla).

Opcija 3 - Plaćanje kamate, mirovanje glavnice (u slučaju pada zarade).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
opcije kašnjenje kašnjenje u otplati kašnjenje krediti otplata kredita

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana