Tekst objavljen: 10.01.2013 9:58        


Neistinito oglašavanje o popustima ubuduće bi mogao da bude razlog za tužbu ukoliko bude usvojen Predlog izmena i dopuna Zakona o trgovini. Ove izmene omogućiće da jedna firma tuži drugu zbog narušavanja poslovnog ugleda nelojalnom konkurencijom.

Konačno: Nema više lažnih sniženja

Pomoćnica ministra trgovine Ljiljana Stanković kaže da se na ovaj način značajno unapređuje poslovni ambijent, jer pored nadoknade materijalne štete, konkurent sada prvi put preko suda može da traži naknadu nematerijalne štete zbog povrede poslovnog ugleda.

- Pod nepoštenom utakmicom može da se podvede i to kada se jedan trgovac oglašava neistinito, stvara utisak da su popusti koje on daje mnogo veći, zbog čega se potrošači odlučuju za kupovinu u ovim radnjama, a drugi konkurent je oštećen – rekla je Stankovićeva.

Ona dodaje da se nepoštenom utakmicom smatra i situacija u kojoj jedan trgovac narušava ugled drugog iznošenjem neistinitih tvrdnji ili lažnih podataka o njegovoj robi ili usluzi.

Stankovićeva ističe da ovde nije presudna veličina trgovaca već aktivnost nepoštenog ponašanja, što znači da i “mali” mogu tužiti “velike”.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
popusti kupovina sa popustom sniženja proizvodi na sniženju kupovina zaštita potrošača prava potrošača potrošači

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana