Tekst objavljen: 13.11.2012 9:15        


Vlasnici platnih kartica srpskih banaka od početka godine u inostranstvu su potrošili više od 205,6 miliona evra! To je 29 miliona evra više u odnosu na isti period lane.

"Laka ruka" na karticama, naročito preko granice

To je i čak 69,5 miliona evra više nego u "zlatnoj" 2007. godini, kada su "cvetali" krediti, a krize još nije bilo ni na vidiku.

Ipak, neuporedivo veći iznos utroši se u zemlji, ali u kešu. Sa bankomata smo, naime, za devet meseci podigli čak 314 milijardi dinara, dok smo karticama u trgovinama i na drugim prodajnim mestima plaćali upola manje: 140 milijardi dinara. Zajedno to čini promet od 454 milijarde dinara, što je oko četiri milijarde evra.
Već tradicionalno, karticama se najviše plaća u letnjoj sezoni. Tako zvanični podaci sektora za platni sistem Narodne banke Srbije pokazuju da je tokom jula, avgusta i septembra utrošeno 74,4 miliona evra van zemlje.

Od tog iznosa, najviše je - 57,6 miliona evra, potrošeno prilikom plaćanja u trgovinama, hotelima, benzinskim pumpama, restoranima...

Iako domaći propisi ograničavaju iznos koji naši državljani u kešu smeju da iznesu prilikom putovanja u inostranstvo, limiti na karticama - ne postoje.

Nažalost, centralna banka ne raspolaže podacima o pojedinačnim iznosima transakcija, tako da je, praktično, nemoguće utvrditi koliko iznosi "najveći pazar" u inostranstvu.

Među ovim karticama, naravno, ima i onih poslovnih, tako da u ukupan zbir ulaze i trošenja na ime službenih putovanja.


 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
turizam turisti putovanja kartice u inostranstvu inostranstvo kartice kupovina plaćanje karticama

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana