Tekst objavljen: 25.01.2013 9:10        


Sve izraženija besparica i ekonomska kriza naterala je prodavce da se na različite načine dovijaju kako da u januaru, posle mnogo dana praznovanja i slavlja, kada su novčanici i najtanji, poboljšaju promet u radnjama i buticima, pa su mnogi izlozi okićeni velikim natpisima: „popust” i „sniženje”.

Lažna sniženja: Popusti idu i do 99 odsto, ali...

Na nekim mestima, ako je verovati onome što piše, sniženje ide čak i do 99 odsto. Začkoljica je u tome što kupac može da ostvari tako veliki popust jedino ako u butiku kupi dva proizvoda po punoj ceni, a treći će dobiti po ceni sniženoj za 99 odsto.

Po rečima predsednika Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača Gorana Papovića trgovci veoma često manipulišu cenama, jer ih niko ne kontroliše. – Cene robe, koja je kod nas na popustima, su približne realnim cenama, jer u inostranstvu markirani džemper, koji je na popustu, možete kupiti za 40 evra, a kod nas je isti takav na popustu 200 evra – kaže Papović.
Objašnjenje o uslovima ostvarivanja takvog popusta, ispisano je sitnim slovima na dnu reklame, pa ga kupci često i ne primete. Privučeni takvim obaveštenjima rado ulaze u butike sa nadom da će proći jeftinije, ali veoma često budu neprijatno iznenađeni, jer su cifre, koje trgovci traže za robu i dalje previsoke.

Predsednik Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača Goran Papović objašnjava da u Srbiji ne postoje prava sniženja i da se trgovci služe lažnim popustima kako bi privukli mušterije.

- Januar je uvek važio za mesec kada se po niskim cenama može nešto kupiti, ali samo u radnjama koje drže pošteni trgovaci. Ostali butici veoma često na izlogu ističu da je sniženje do 50 odsto, a kada kupac uđe u butik shvati da je samo nekoliko artikala na sniženju- objašnjava Papović.

Papović ističe da radnje, koji nude robu na popustu, moraju na svakom artiklu jasno da naznače koja je stara, a koja nova cena, kako bi kupci znali koliko je roba jeftinija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kupovina popusti kupovina sa popustom sniženja proizvodi na sniženju zaštita potrošača prava potrošača potrošači

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana