Tekst objavljen: 11.10.2012 14:45        


Uvođenje PejPala u Srbiji je možda najbolja manifestacija problema sa kojim se već godinama suočava svako ko želi nešto da kupi ili proda (i naplati) putem interneta, piše Slobodan Marković.

Marković: Protivnici PejPala spremaju otpor

Savetnik državnog sekretara za telekomunikacije i informaciono društvo objašnjava da uzrok problema leži u prevaziđenim propisima iz oblasti platnih usluga, koji suštinski nisu menjani proteklih deset godina, tokom kojih je elektronska trgovina zauvek promenila svet u kome živimo.

Glavni “krivci” za probleme bez sumnje su važeći Zakon o platnom prometu i Zakon o deviznom poslovanju koji se baziraju na sistemu u kome glavnu (i praktično jedinu) ulogu u pružanju finansijskih usluga igraju banke. Zahvaljujući eksplozivnom razvoju informacionih i komunikacionih tehnologija naš svakodnevni život ušao je veliki broj novih platnih instrumenata i modela za pružanje finansijskih usluga, a poslovanje je značajno ubrzano i globalizovano. Ova promena diktira potrebu da se, osim banaka, i drugim poslovnim subjektima omogući pružanje platnih usluga na domaćem i globalnom tržištu.
Marković kaže da je nedavnom najavom donošenja novog Zakona o platnim uslugama i izmena u Zakonu o deviznom poslovanju otvorena šansa da se situacija popravi u narednih nekoliko meseci, ali da u domaćim bankarskim krugovima i delu birokratije raste otpor najavljenim izmenama.

Bitno je znati i da se u domaćim bankarskim krugovima i delu birokratije po državnim institucijama ne gleda blagonaklono na najavljene izmene, kaže Marković.

On podseća da su “na nedavno održanoj prezentaciji nacrta Zakona o platnim uslugama, predstavnici više banaka izneli bojazan da se novim zakonskim rešenjima navodno uvode mnogobrojne izmene u način poslovanja banaka, što će zahtevati dosta vremena i velike troškove za prilagođavanje, pa su predložili da se usvajanje ovog zakona odloži za ‘neka bolja vremena’”.

Međutim, objašnjava savetnik državnog sekretara za telekomunikacije i informaciono društvo, novim zakonskim rešenjima suštinski se ne menja način na koji su banke do sada funkcionisale, a uvođenje novih usluga koje zakon uređuje (npr. usluga elektronskog novca) ne predstavlja obavezu za postojeće igrače na tržištu finansijskih usluga, pa ostaje utisak da se iza bojazni banaka zapravo krije strah od konkurencije.

To, naravno, nije stvar koja bi trebalo da bude odlučujući faktor za donosioce odluka u Vladi, ali ne treba ni potcenjivati uticaj koji banke mogu da izvrše na donosioce odluka, posebno u sadejstvu sa delom birokratije koji u najavljenim promenama vidi pretnju sopstvenom postojanju, zaključuje Slobodan Marković pozivajući sve one koji su nezadovoljni sadašnjim stanjem stvari da daju podršku usvajanju ovih zakona do kraja godine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
internet trgovina online trgovina PejPal paypal internet internet kupovina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana