Tekst objavljen: 15.07.2013 10:30        


Na putu od proizvođača do potrošača roba prolazi kroz ruke dobavljača, distributera, trgovaca. Iako svako od njih za sebe uzima deo zarade, najveći komad uzimaju trgovci. Marže srpskih trgovaca znatno su veće nego kod njihovih kolega u svetu, pa su hrana, odeća, obuća i bela tehnika kod nas mnogo skuplji nego u ostatku Evrope.

Marže kod nas najveće u Evropi, i do 150 odsto

Dok je velikim trgovinskim lancima u Evropi isplativo da na prehrambenim proizvodima zarađuju oko pet odsto, marže trgovaca u Srbiji višestruko su veće.

Činjenica da su trgovinski lanci u Francuskoj, Engleskoj ili Austriji našli računicu po kojoj im je isplativo čak i kada je razlika između nabavnih cena i onih na rafu - tri do četiri odsto, ljuti domaće potrošače. - Zato, recimo, patike poznatih dobavljača mogu i do 40 odsto jeftinije da se nađu u Beču nego u Beogradu. Slična priča je i sa brendiranim čizmama, pantalonama, jaknama – objašnjavaju u Centru za zaštitu potrošača.
Udruženja potrošača kao glavne krivce za visoke cene vide marže trgovaca koji cenu povećavaju za 10 do 150, što je šest puta više nego u Evropi, a pitanje je koliko bi veće bile njihove marže da kupovna moć građana nije ozbiljno poljuljana.

Koliko su marže visoke, nagoveštavaju razlike u cenama istih proizvoda ne samo kod nas i u inostranstvu, ali i u različitim gradovima u Srbiji, pa čak i prodavnicama iste firme u jednom gradu.

- Dok se neki zadovoljavaju maržom od desetak odsto, neki ne prodaju robu ukoliko im profit nije bar 150 odsto. Njihovi apetiti sigurno su veći, ali ih u tome ograničava prazan džep prosečnog kupca – objašnjava Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača.

Dok je za osnovne životne namirnice, poput mleka, ulja, šećera, brašna marža oko 10 odsto, za ostale prehrambene proizvode udeo trgovaca prelazi i 35 odsto.


Slaba kupovna moć snizila je marže bele tehnike, tehnike i automobila na minimum dok se marže koje banke uzimaju kada odobravaju građanima kredite kreću od 3 do 10 odsto. Najveće marže drže trgovci obuće i odeće i one se kreću do 150 odsto.

Dokaz toga da marže i kod nas mogu da budu mnogo niže jesu i razna sniženja gde se cena spušta do neverovatnih 70 odsto, a da trgovci i dalje imaju više nego solidnu zaradu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija cene kupovina potrošači prodavci trgovci marže marže banke trgovačke marže

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana