Tekst objavljen: 07.12.2012 11:06        


Da srpski proizvodi zbog loše ambalaže teško prolaze u inostranstvu, kako je ukazao direktor danske firme „Balanced food” Kim Breting, potvrđuju i naši dizajneri.

Namerno pakuju robu u loš dizajn da deluje jeftino

S druge strane, oni kažu da se loše upakovana hrana kod nas bolje prodaje jer deluje jeftinije, a osiromašeni građani oklevaju i da priđu proizvodu čija ambalaža izgleda skupo.

Najbolje urađeni dizajn pakovanja, prema mišljenju Slavimira Stojanovića, jeste ambalaža za “bakinu tajnu”, koju je radila agencija Piter Gregson iz Novog Sada. - Oni nisu jedini s dobrom idejom. Puno dizajnera kod nas ima vrhunske ideje koje je teško prodati, jer klijent osmisli nešto sam i na tome insistira. Ali ova agencija je jedina koja glatko odbije klijenta koji neće da uradi kako su oni zamislili. To je luksuz u svetu dizajna i više nam treba takvih studija - zaključuje on.
- U Srbiji jedva pet odsto proizvoda ima pristojnu ambalažu - tvrdi Slavimir Stojanović, direktor firme “Designis” koja se bavi dizajnom pakovanja. Razlog za to je, kako kaže, što dizajn ambalaže kod mnogih naših prozvoda rade “strine, tetke i drugi rođaci proizvođača”.

U svetu je logika drugačija. Tamo kvalitetno upakovan proizvod nudi obećanje dobrog, dok sve što je ružno dizajnirano ne obećava i ne privlači kupce.

- Studirao sam u Švedskoj, pa odlično znam da su tako razvijena tržišta izuzetno zahtevna. Njima je pakovanje integralni deo kupovine. Potrošaču kvari ugođaj sve što je ružno kupio, iako je unutra kvalitetan i ukusan proizvod. Na rafovima ima toliko sličnih proizvoda po istoj ceni i naravno da će tamošnji kupac da se uhvati za ono što mu izgleda bolje. To je luksuz koji mi ne poznajemo jer se borimo da preživimo - priča Stojanović.

On dodaje da domaći proizvođači treba da budu svesni da ako naši proizvodi nisu dobro upakovani “ne mogu uopšte da zaigraju na tom tržištu”.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
proizvodi proizvodnja domaća proizvodnja hrana ambalaža reklama marketing dizajn

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana