Tekst objavljen: 29.07.2013 12:00        


Pojedini trgovci koji organizuju takozvane besplatne večere i promocije na kojima potom gostima prodaju neku robu imaju novu taktiku. Umesto u restoranima, sve češće ih organizuju u prostorijama svoje firme.

Nema nazad: Čuvajte se "besplatnih" promocija

Razlog je potpuno jednostavan – prava potrošača su u tom slučaju drugačija, odnosno kupac ne može da se predomisli i da vrati nazad ono što je pazario na najčešće agresivnoj promociji.

– Kupovina proizvoda na promocijama, večerama i u restoranima je prodaja izvan poslovnih prostorija trgovca i posebno je regulisana. Trgovac je tada, između ostalog, u obavezi da obavesti potrošača i o pravu na jednostrani raskid ugovora.

Ovo znači da potrošač ima pravo da se predomisli i da vrati kupljenu robu čak i ukoliko ona nema nedostatak. To pravo potrošač može da iskoristi u roku od 14 dana od dana potpisivanja porudžbenice. Svaka strana u tom slučaju vraća ono što je primila, potrošač vraća robu, a trgovac novac, ali potrošač snosi troškove transporta – savetuju u Sektoru za zaštitu potrošača Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine.

Što se tiče promocija koje se organizuju u prostorijama firme, u Ministarstvu trgovine kažu da bi kupci trebalo da znaju da „poslovne prostorije podrazumevaju nepokretne i pokretne prodajne objekte, uključujući sezonske prodajne objekte u kojima trgovac trajno obavlja svoju delatnost, kao i prodajne i sajamske štandove na kojima trgovac trajno ili privremeno obavlja svoju delatnost”.



– Odredbe Zakona koje regulišu prodaju izvan poslovnih prostorija ne primenjuju se u situaciji kada trgovac i potrošač zaključuju ugovor o prodaji u poslovnim prostorijama trgovca – zaključuju u ministarstvu.

Ipak, kada potrošač želi da odustane od kupovine, postoji nekoliko stvari koje bi trebalo da zna.

– Kada potrošač jednostrano raskine ugovor, trgovac je dužan da mu vrati iznos novca koji je dao i to najkasnije u roku od 30 dana od dana prijema izjave o jednostranom raskidu ugovora – navode u Sektoru za zaštitu potrošača, dodajući da ukoliko nastane problem, kupac se obraća udruženjima za zaštitu potrošača koja će nastojati da posreduju i izdejstvuju pozitivan ishod.

Ukoliko to nije moguće, potrošaču ostaje mogućnost vansudskog rešavanja potrošačkog problema ili pokretanje postupka pred nadležnim sudom. Ovo je procedura uobičajena za Evropu i okolne zemlje, koja podrazumeva nemešanje države i time ne narušava odnose između učesnika na tržištu – zaključuju u ministarstvu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    mirosub 29.07.2013 14:16

    Najbolje da ubijete sve male trgovce odjednom sa pravima potrošaća. Da li neko ima pojma koji je trošak reklamacije po potrošaču i prometu i kako mali trgovac može da podnese sve troškove i za koje nije odgovoran jer "kupac može jednostrano da odustane od kupoprodajnog ugovora"?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
promocija zaštita potrošača prava potrošača potrošači kupovina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana