Tekst objavljen: 16.04.2013 16:20        


Pravilnik o kvalitetu žita, mlinskih i pekarskih proizvoda, testenina i smrznutih testa predviđa da crni, beli i polubeli hleb ne sme da bude lakši od pola kilograma, saopštila je danas Nacionalna organizacija za zaštitu potrošača Srbije (NOPS).

NOPS: Hleb od 450 grama nije po propisima

Na osnovu tog, važećeg Pravilnika nije dozvoljeno stavljanje u promet vekne osnovne vrste hleba koja ima manju masu od 500 grama, tvrde u NOPS-u.

Oni su ukazali da se u jučerašnjem saopštenju nisu pozivali na Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu osnovne vrste hleba "sava" od 500 grama od brašna T-500 već na taj pravilnik.

Osim uredbi postoje i brojni zakonski i podzakonski akti koji ureduju oblast pekarskih proizvoda, ukazali su u toj organizaciji za zaštitu prava potrošača, istakavši da i dalje očekuju reakciju Ministarstva poljoprivrede, kome je i upućen zahtev za kontrolu.

NOPS je zatražio zabranu prodaje osnovne vrste hleba od 450 grama i vanrednu kontrolu te životne namirnice u svim trgovinama i pekarama.

U NOPS-u tvrde da se proteklih dana u pojedinim trgovinama i pekarama ta vrsta hleba prodaje po gramaži od 450 grama, a "prema zakonu vekna ne sme da bude lakša od pola kilograma".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
hleb životne namirnice namirnice hrana kvalitet hrane cena hrane NOPS potrošači prava potrošača zaštita potrošača

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana