Tekst objavljen: 01.08.2013 8:20        


Poskupljenje struje od 10,9 odsto koje danas stupa na snagu uvećaće prosečan račun od 3.500 dinara za oko 400 dinara. Ovaj skok će pokrenuti lavinu poskupljenja proizvoda i usluga u čijoj proizvodnji električna energija igra i najmanju ulogu, pa će uskoro poskupeti i hrana, kućna hemija i kozmetika.

Od danas skuplja struja, pojeftinjuje hleb

- Skok cene struje za 10,9 odsto dovešće do povećanja inflacije za 0,8 odsto. To je direktan efekat koji će odmah da se odrazi, a budući da je prosečni input struje u proizvodnji oko pet odsto, u narednom periodu doći će i do rasta ostalih cena, posebno onih proizvoda u kojima se struja koristi intenzivno - objašnjava ekonomista Goran Nikolić.

Trgovci i proizvođači procenjuju da će cene hrane skočiti od tri do pet odsto, a da će prvo poskupeti voće i povrće.

Istovremeno, pojedine duvanske kompanije podigle su ponovo cenu cigareta, drugi put za mesec dana, pa ukupno poskupljenje po paklici iznosi 20 dinara, što predstavlja veliki udar na budžet prosečnog srpskog pušača.

Kako je većina građana svoje kupovine svela na osnovne životne namirnice, mnogima će značiti to što će od danas bar cena najosnovnije namirnice - hleba “sava” biti niža za 2,5 dinara, pa će vekna umesto dosadašnjih 48,5 koštati 46 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
potrošači Srbija pojeftinjenje poskupljenje hleb struja skupa struja račun za struju potrošnja struje jeftina struja dug za struju cena struje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana