Tekst objavljen: 28.05.2013 11:50        


Građani bez prisustva carinika ne mogu nijednu pošiljku da otpreme, stoga se može reći da poverljivost pošiljke ne postoji, i to je regulisano međunarodnim konvencijama.

Pejpal je super, dok ne dođete do srpskih carinika

- Kada ne bi postojala ovakva vrsta kontrole, u pošiljkama bi mogle da se nađu i eksplozivne naprave, a nalazili smo drogu, pa čak i tarantule - objašnjavaju u Upravi carina.

"Robu kupljenu preko interneta carinici otvaraju i potom samostalno određuju njenu vrednost i visinu PDV-a. Obaveštenje o prispeću naplaćuju 44 dinara, troškove carinjenja 66, pošta uzima proviziju na uplatu 35, a banke i do 100 dinara. Naručivanje putem interneta postalo je lutrija, jer nikada ne znaš koliko ćeš morati da platiš ono što si naručio, a narušena je i poverljivost pošiljke”, požalio se Miloš Milovanović
Ne samo da je naručivanje neuobičajenih stvari zbog svega ovoga postalo problematično za stidljive, nego je i procedura do te mere otežana, da i oni koji su godinama kupovali putem neta razmišljaju da prestanu.

- To je bio jedini način da uštedimo novac, ali ako nam sada i za pošiljke male vrednosti traže da plaćamo PDV, ležarinu na carini, dobijanje obaveštenja, da odlazimo u poštu u Savskoj, čekamo u redovima, da pred nama otvaraju pakete i još nam to i naplate - ja prvi više neću kupovati na ovaj način - kaže Miloš Milovanović.

On je pre mesec dana naručio iz Kine jeftinu futrolu za mobilni telefon. Kada je futrola prošla sve takse, poskupela je trostruko.

- Preko Pejpala platio sam futrolu 0,99 dolara, tj. 85 dinara, s tim da je dostava bila besplatna. Kada je pošiljka stigla u poštu, carinici su procenili da ona vredi 850 dinara, jer su videli negde da toliko košta kod nas posle marže od 600 odsto, i naplatili su mi PDV 170 dinara plus 111 dinara troškove obaveštavanja i otvaranja paketa. Ukupno me je futrola izašla 366 dinara - objašnjava Milovanović (28).

U Carini objašnjavaju da carinarnica ima pravo da ospori prijavljenu vrednost i da je utvrdi na osnovu ostalih metoda u zavisnosti od raspoloživih podataka.

- Jedna od metoda je upoređivanje vrednosti istovetne ili slične robe uvezene u približno isto vreme na teritoriju Republike Srbije - objašnjavaju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Miroslav 28.05.2013 12:16

    Vrednost kupljene robe moze se utvrditi izvodom sa bankarskog racuna. Ako je neko platio stvar iz inostranstva 5 dolara ne znaci da neko drugi ne moze naci tu istu stvar po 1 dolar. Sramota kakvi mesetari rade na carini i sole pamet ostalima samo zato sto su u poziciji da to cine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
carina internet online paypal PejPal internet kupovina online kupovina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana