Tekst objavljen: 29.03.2013 14:30        


Situacija u zemlji je toliko loša da u nekim firmama duguju zaposlenima i neverovatnih 50 zarada. Istovremeno, oko 100.000 ljudi kod nas prima platu sa zakašnjenjem od pola godine.

Plate kasne za 100.000 ljudi, nekima i 50 meseci

Zlatko Vidanović, radnik Građevinara iz Niša, 11 meseci nije od firme primio ni dinar, a ukupno potražuje čak 49 zaostalih plata.  Sada je jedan od 82 radnika ovog preduzeća u restrukturiranju koji ne primaju plate, ali svakoga dana dolaze na posao. - Supruga je radila u "Jastrepcu, pa i njoj duguju 45 plata, ali je bar ostvarila pravo na penziju pa imamo neki prihod - navodi on. Sa suprugom preživljava od njene penzije od 20.000 dinara. 
U Asocijaciji malih i srednjih preduzeća kažu da, prema poslednjim podacima, 97.000 firmi uplaćuje samo poreze i doprinose, a ne isplaćuje plate, 13.000 isplaćuje i plate i doprinose, a 7.000 firmi ne plaća ni državi ni zaposlenima.

- Ono što sledi jeste da će firme sve teže isplaćivati čak i poreze i doprinose. A ako ne isplate 97.000 plata, direktno će smanjiti i tražnju - kaže Milan Knežević, predsednik Asocijacije.

Prema Kneževićevim rečima, i stupanje na snagu Zakona o ograničenju rokova plaćanja doprineće kašnjenju plata. Firme će, tvrdi on, najpre izmirivati obaveze prema poveriocima, a plate za građane će biti u drugom planu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
porezi i doprinosi dugovanje plate zarade prava zaposlenih prava radnika Srbija ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana