Tekst objavljen: 21.02.2013 10:07        


Kada plaćanje mesečnih rata za kredit postane „nepodnošljivo“, građani se obično odlučuju da sve dugove spoje u jedan kroz takozvani zajam za refinansiranje. Međutim, stručnjaci kažu da taj kredit ne rešava problem, već samo trenutno rasterećuje dužnika, često se duže otplaćuje, a na kraju više i košta.

Refinansiranje: Rata bude manja, a kredit skuplji

- Ceo sistem tih kredita je za one koji su u problemu, pa na primer, imaju više različitih kredita koje ne mogu da servisiraju. Banke tada nude refinansiranje, tako što one izmire obaveze po starim kreditima, i stave sve u jedan novi zajam. Na prvi pogled, ti zajmovi mogu da izgledaju povoljniji, rate su niže, ali na kraju sve platite više - kaže Ismail Musabegović, profesor Beogradske bankarske akademije.

Primer kredita za refinansiranje

Iznos 5.000 - 5.000
Depozit 1.500 - 1.500
Grejs period 6 meseci - bez grejsa
Otplata 4 godine i 6 meseci - 5 godina
Mesečna rata 128,64 (58,56-64,87)* - 119,63
Kamata (EKS) 29,78% - 31,25%
Napomena: iznosi su u evrima* rata za vreme grejs perioda
Banke obično rade refinansiranje tako što ponude grejs period, odnosno određeni rok kada građani plaćaju samo kamatu na dug, ali im se glavnica ne smanjuje. Takođe, opcija je i duži rok otplate, čime je mesečna rata manja, ali se duže otplaćuje pa građani ukupno gledano taj kredit plate više.

- Samo imate olakšani vremenski pritisak, koga se privremeno oslobađate. To je dobro samo za one koji imaju sigurna očekivanja da će im se finansijska situacija u budućnosti popraviti. Oni koji očekuju pogoršanje, treba da odu u banku i da sa njima pokušaju da naprave drugačiji dogovor - kaže Musabegović.

U Komercijalnoj banci kažu da se ti krediti odobravaju “na duži rok i najčešće po uslovima povoljnijim u odnosu na one koji važe za ranije uzete zajmove koji se refinansiraju.

- Na taj način se smanjuje mesečna obaveza klijenta i olakšava servisiranje duga - kažu u toj banci.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Srbija zaduženost krediti kredit banka banke refinansiranje refinansirajući krediti refinansirajući kredit krediti za refinansiranje kredit za refinansiranje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana