Tekst objavljen: 19.10.2012 14:13        


Usvajanjem Odluke o vrstama deviza i efektivnog stranog novca koje se kupuju i prodaju, ruska rublja „osvanula“ je na listi deviza i efektivnog stranog novca kojima banke mogu da trguju. Takođe, rublja je našla svoje mesto i na listi efektivnog stranog novca koje ovlašćeni menjači mogu da kupuju i prodaju.

Rublja u Srbije: Konkurencija evru ili suvenir

U NBS kažu da je na taj način uvažena činjenica postojanja visokog učešća Ruske Federacije u ukupnoj spoljnotrgovinskoj razmeni Srbije, posebnih odnosa o bescarinskoj trgovini između dveju zemalja, kao i značajnih investicija velikih ruskih kompanija u Srbiji.

Srbi doneli rublju u domovinu

Ekonomista Milan Kovačević stavljanje ruske rublje na listu valuta kojima se trguje na deviznom tržištu Srbije objašnjava velikim odlaskom naših ljudi, pre svega građevinskih radnika u Rusiju, koji donose ovu valutu.

- Na žalost, u Srbiji nema toliko ruskih turista koliko ih ima u Crnoj Gori i Hrvatskoj, ali svakako mnogima će olakšati menjačke poslove – uveren je Kovačević.

- Stavljanje rublje na listu valuta kojima se trguje Srbije prestavlja potrebu za lakšom razmenom novčanica, jer menjačnice do sada nisu mogle da trguju rubljama.

Prema njegovom mišljenju, menjači bi trebalo da puste i razmenu svih drugih valuta.

Dolazak ruskih kompanija

Strateško partnerstvo između Rusije i Srbije zvanično je počelo prodajom Naftne industrije Srbije Gaspromnjeftu. Očekuje se i dolazak nekoliko velikih ruskih kompanija, od kojih ima nagoveštaja da će jedna kupiti Železaru Smederevo, za koju je Srbija ponovo objavila poziv za strateško partnerstvo.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
rublja Srbija kursna lista nbs dinar devizni kurs rusija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana