Tekst objavljen: 22.02.2013 8:28        


Da li nezaposleni u Srbiji imaju pogodnosti prilikom plaćanja računa za komunalije i kako da ih ostvare? Popusti postoje, a u nastavku teksta pročitajte na koliko umanjenje računa možete da računate ukoliko ste bez posla.

Saznajte kakve pogodnosti imaju nezaposleni

Elektrodistribucija Beograd:

EPS odobrava socijalne popuste od 35 odsto. Pravo na ove popuste imaju korisnici MOP-a (materijalnog obezbeđenja porodice) koji mesečno troše do 450 kilovatsati i korisnici sa posebnim socijalnim potrebama za mesečnu potrošnju do 350 kilovat časova, ako redovno plaćaju električnu energiju.

Ako kupac ne izmiri račun u roku za plaćanje, odobreni popust mu se zadužuje u narednom računu. U tom slučaju u narednom računu kupac ima odobrenje popusta za tekući period i zaduženje za popust iz prethodnog perioda.

JKP Infostan

Subvencije za umanjeno plaćanje računa odobrava Sekretarijat za socijalnu zaštitu i Gradski centar za socijalni rad, u zavisnosti od kategorije za koju se aplicira, a JKP Infostan po njihovom nalogu obračunava procenat subvencije.Socijalno ugroženi korisnici koji plaćaju do polovine meseca, pored subvencije koriste i unapred obračunati popust od 5 odsto pri plaćanju.

Trgovci:

Kompanija Delez Srbija u Maksi supermaketima daje popust za nezaposlene u toku prve nedelje u mesecu. Popust od 10 odsto odobrava se nezaposlenima koji donesu potvrdu o nezaposlenosti sa Biroa i u Beogradu uz bus plus personalizovanu legitimaciju za nezaposlene. Popust svakog meseca traje pet radnih dana, a prvi sledeći dani sa popustom za nezaposlene su od četvrtog do osmog marta. Idea i Merkator nemaju popust za nezaposlene.
Kada je u pitanju kategorija penzionera i domaćinstava sa niskim prihodima, pravo na 50 odsto popusta imaju penzioneri koji primaju najnižu penziju u skladu sa propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju, pod uslovom da nemaju drugih prihoda u domaćinstvu ili nepokretnu imovinu, osim stana u kojem stanuju.

Pored toga pravo na 10 do 50 odsto popusta imaju domaćinstva u zavisnosti od visine mesečnih prihoda. Zahtevi za ovu vrstu subvencije podnose se opštinskim odeljenjima Gradskog centra za socijalni rad, na čijoj teritoriji se nalazi stambena jedinica.

Pravo na 50 odsto popusta ostvaruju i korisnici materijalnog obezbeđenja i naknade za pomoć i negu, domaćinstva sa hendikepiranim i teško obolelim licima i hraniteljske porodice. Oni zahteve za subvenciju podnose opštinskim odeljenjima Gradskog centra za socijalni rad, na čijoj teritoriji se nalazi stan.

Osim nezaposlenih, pravo na popust imaju i podstanari koji su zaključili ugovor o podstanarskom odnosu sa stanodavcima, kada je ugovorom utvrđeno da komunalne proizvode i usluge u sistemu objedinjene naplate JKP Infostan plaća podstanar, pod uslovom da ima prebivalište u Beogradu.

Beogas i Telekom:

Nemaju popust za nezaposlene.

1 komentar

 1. User image
  biljana 23.12.2016 23:17

  sto se tice Maxi-ja nije tacno pitala sam u ovoj prodavnici u komsiluku u koju stalno odlazim na Cvetnom trgu i rekli su mi da su imali tu akciju pre renoviranja i da to pooodavno ne daju. A i ako ponovo bude nije bas tako jednostavno kako Vi opisujete zena koja radi za kasom mi je rekla bas ovim recima- treba vam 100 papira
  izmedju ostalog i potvrda sa biroa i nabrojala mi je dosta toga

  evo ako se ponovi desi da Maxi daje popust za nezaposlene predlazem samo pokazivanje povlastice za nezaposlene (jer i ovaj dokument ) imamo samo na odredjeno vreme tj.dok smo bez posla. Cemu dokazivanje i toliko ponizenje na svakom koraku.
  Primera radi kada sam pitala u Maxiju za ovaj popust i kako sam izgovorila za nezaposlene svi su se okrenuli da me pogledaju od kasirica preko potrosaca a zamislite kako ce tek izgledati na kasi sa tolikim papirima i proverom o NEZAPOSLENOSTI

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
popusti plaćanje komunalija plaćanje računa Srbija nezaposleni potrošači troškovi života komunalije računi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana