Tekst objavljen: 11.12.2012 9:19        


Od 1. januara izveštaji Kreditnog biroa biće skuplji za 20 odsto, tako da će umesto 205 dinara osnovni izveštaj koštati 246 dinara. Razlog je taj što će tada početi da se obračunava PDV, što će poskupeti ovu uslugu.

Skuplji izveštaj Kreditnog biroa i put do kredita

Izveštaj Kreditnog biroa je sastavni deo dokumentacije koju klijent dostavlja banci prilikom podnošenja zahteva za kredit, kreditnu karticu i dozvoljeno prekoračenje, kao i prilikom restrukturiranja problematičnih zajmova.

Podaci i iz Poreske uprave

Kako je najavio Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije, uskoro bi i podaci iz Poreske uprave mogli da se nađu u izveštaju. Oni se ne bi odnosili na zaduženja za porez, već da li je on plaćen ili nije, da li je prilikom kašnjenja plaćen dobrovoljno ili posle odluke suda...
Kreditni biro pruža podatke o kreditnoj istoriji klijenta na osnovu osnovnog izveštaja, sintetičkog izveštaja, zbirnog i ličnog izveštaja. Podaci o građaninu čuvaju se tri godine, a za preduzeća pet godina.

- Banka prilikom obrade zahteva klijenta koristi osnovni izveštaj Kreditnog biroa, koji pruža sveobuhvatne informacije o kreditnoj istoriji klijenta relevantne banci za donošenje odluke o odobrenju zahteva. Klijenti su prilikom podnošenja zahteva u banci upoznati sa troškovima izveštaja Kreditnog biroa koje snose i koji ulaze u obračun efektivne kamatne stope, gde je klijentima jasno prikazano kako ovi troškovi utiču na cenu kredita - kaže Ana Cigić iz Folks banke.

Izveštaj Kreditnog biroa sadrži sve relevantne informacije o obavezama klijenta koje su dostavile finansijske institucije - banke, lizing kompanije, državni fondovi...

- Na osnovu ovih podataka, banka procenjuje trenutni nivo zaduženosti klijenta i da li, u skladu sa propisima NBS i svojom poslovnom politikom, može da mu odobri kredit, kreditnu karticu, dozvoljenu pozajmicu ili neki drugi vid finansiranja - ističe Miroslav Rebić, član Izvršnog odbora Sosijete ženeral banke.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
banke klijenti banke zaduženost kredit izveštaj kreditnog biroa kreditni biro

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana