Zvanični kurs Evra za dan 28.09.21. :: 117.5768 rsd
Tekst objavljen: 06.05.2013 14:20        


U Srbiji je prošle godine izdato oko 25 miliona platnih kartica od kojih je polovina u upotrebi i smatra se da je Srbija uglavnom sigurna za obavljanje transakacija putem interneta odnosno plaćanje platnim karticama.

Srbija sigurna za transakcije putem interneta

Glavni policijski inspektor u Odeljenju za borbu protiv visoko-tehnološkog kriminala MUP-a Srbije Branislav Veselinović kaže da je "u porastu i plaćanje preko raznih servisa na internetu, ali možemo reći da je Srbija sigurna kao tržište za upotrebu tih platnih kartica".

Veselinović je ukazao da veći problem predstavljaju zloupotrebe koje čine strani državljani.

On je naveo da je najčešći način za zloupotrebe takozvani "fišing", odnosno kreiranje lažnih veb stranica putem kojih se dolazi do informacija o vlasniku, pin brojevima i drugim podacima, kao i "skining" uređaji koji služe za "uzimanje" podataka prilikom podizanja novca sa bankomata.

- Na teritoriji Srbije, pre nekoliko godina imali smo slučaj fišing sajta, koji je napravio naš državljanin, ali na svu sreću nije korišćen u našoj zemlji - naveo je on.

Govoreći o merama zaštite, on je ocenio da je dobro što se banke sve više orjentišu na izradu platnih kartica sa čipom, a manje na one sa magnetnom zapisom pa samim tim dolazi do manjih zloupotreba.

Kao najsigurniji način, Veselinović je naveo takozvani "3D sekjur" sistem, koji uvodi sve više banaka, a koji ima najsigurniji način identifikacije i koristan je za pronalaženje onih koji čine eventualne zloupotrebe. Najveća kazna za dela takvog tipa je do pet godina zatvora.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
prevare prevara Srbija potrošači internet kupovina internet trgovina online kupovina online trgovina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana