Tekst objavljen: 01.04.2013 9:30        


Na kratak rok, do godinu dana, isplativije je zadužiti se u evrima nego u dinarima. Međutim, odgovor na pitanje da li se na duži rok isplati više dug u dinarima, ili onaj vezan za evro, ne postoji.

Srbima preskupi krediti, makar bili i beskamatni

Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije, kaže da je "trenutno isplativije uzeti zajam vezan za evro, pošto kurs miruje, a kamatne stope su znatno niže nego na dinare".

Pitanje da li će kamatne stope na dinare, ali i na kredite vezane za evro, uskoro pasti, Dugalić ne smatra za ključno. - U situaciji kada imamo najbednije plate u Evropi, za građane Srbije nema povoljnog kredita - ističe on. - Kada bismo stambeni kredit od 50.000 evra otplaćivali 10 godina, bez dinara kamate, mesečna rata bi bila čak 417 evra, što je više od prosečne plate u Srbiji. Zaludu je što su kamatne stope na hipotekarne zajmove sada kod nas na nivou evropskih, kada je prosečna plata ovde 350 evra, a u Evropi 1.500 evra.
- Svi ozbiljni analitičari reći će vam da je ovakvo stanje kursa teško održivo na duži rok. Ipak, ko je mogao da predvidi da će kurs sa lanjskih 118 sada biti 111 dinara za evro - kaže Dugalić i navodi da je na rok otplate do godinu dana svakako isplativije zadužiti se u evrima.

- Na srednji rok od godinu do pet, to je već znak pitanja, dok je isplativost zaduženja na rok duži od pet godina nemoguće ozbiljno proceniti - kaže Dugalić.

Da klijenti banaka dinaru ne veruju na dugi rok, pokazuju i zvanični podaci centralne banke. Građani na ime stambenih zajmova u dinarima duguju 2,3 milijarde dinara, dok je čak 307,4 milijarde dinara ovih kredita vezano za stranu valutu. Drugačije je kod keš kredita, gde je za devize vezano 29,1 milijardu dinara uzetih zajmova, dok je 117,4 milijarde odobreno u dinarima.

Cena gotovinskog kredita u dinarima gotovo duplo veća nego kod onih vezanih za evro. Kredit sa deviznom klauzulom košta oko 12, 13 odsto godišnje, dok dinarskog zajma nema ispod 20 odsto kamate. Uprkos ceni, ali i činjenici da skok evra lane ipak nije uspeo da "pojede" razliku u kamatnim stopama, većina dužnika opredelila se za dinarski zajam.

On, ipak ima jednu prednost nad zaduživanjem u evrima. Banke, naime, ne zahtevaju bilo kakvo učešće ili depozit kada zajmite dinare dok ih propisi obavezuju da za svaki pozajmljeni evro, banci "poverite" na čuvanje 30 centi, sve dok ne namirite dug.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
osiromašenje pad standarda ekonomska kriza ekonomija Srbija kamate kamata kredit krediti banke banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana