Tekst objavljen: 26.02.2013 9:09        


Hrvatski tajkun Ivica Todorić, vlasnik Agrokora, na putu je da konačno postane novi vlasnik slovenačkog Merkatora. Ako mu to ovog puta pođe za rukom, posledice će se osetiti i u Srbiji, u kojoj Todorić, između ostalog, drži i trgovinski lanac Idea.

Srpskim kupcima se smeši duopol Agrokora i Deleza

Spajanjem sa Merkatorom u Srbiji bi se dobio gigant veličine Deleza, što bi naše tržište namirnica faktički pretvorilo u duopol ova dva inostrana lanca.

Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta potrošača Beograda, kaže da je opasnost šira od pitanja samog spajanja Merkatora i Idee i da suština treba da bude u tome da se onemogući zloupotreba monopolskog položaja i „kafansko dogovaranje cena“.
Država je, međutim, nemoćna da bilo šta uradi kako bi sprečila ovakvu koncentraciju trgovačke moći, uprkos tome što bi se smanjenjem konkurencije širom otvorila vrata još višim cenama robe na rafovima širom Srbije.

Dragovan Milićević, državni sekretar u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine, kaže da zbog toga što objedinjena kompanija ne bi imala punih 40 odsto tržišnog udela, ona po aktuelnom zakonu ne bi bila monopolista, što znači da Komisija za zaštitu konkurencije ne može da spreči spajanje Idee i Merkatora.

Prema podacima o tržišnom učešću maloprodajnih lanaca iz 2010. godine, koje je za potrebe Antimonopolske komisije uradio Institut ekonomskih nauka, Merkator ima skoro 16 odsto udela, Idea 13,6, a Familija market, koju je slovenački gigant preuzeo 2011, ima još 0,6 odsto.

Zajedno ovi lanci drže 30,13 odsto srpskog tržišta prodaje hrane i druge maloprodajne robe, što znači da bi Todorić kao njihov vlasnik stao tik uz rame Delezu, koji preko Maksija, C marketa i Pekabete drži 35,37 odsto našeg tržišta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Srbija monopoli potrošači trgovinski lanac trgovinski lanci kupovina mercator merkator idea Delhaize delez Agrokor

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana