Tekst objavljen: 17.07.2013 9:30        


Čokolada poznatog svetskog proizvođača namenjena jugoistočnom tržištu ima isti sastav kao njena „parnjakinja“ koja stiže do zapadnih kupaca. Ali, ima i još jedan dodatak - emulgator E 476.

Šta jedemo: Evropljanima kakao, nama emulgatori

Ova nasumična analiza samo dodatno podgreva sumnje potrošača koji čvrsto veruju da za svoj novac u Srbiji ne dobijaju isti kvalitet kao kupci u zapadnoj Evropi.

Slovačko udruženje potrošača pre dve godine je kontrolisalo kvalitet hrane i pića u osam zemalja članica Evropske unije i otkrilo velike razlike. Upoređene su namirnice sa polica u Nemačkoj, Austriji, Češkoj, Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj i utvrđeno je da su proizvodi lošijeg kvaliteta namenjeni novim članicama EU. Predsednik Udruženja Miloš Lauko je tada rekao da se ne događa da proizvod lošijeg kvaliteta završi na nemačkom ili austrijskom tržištu, ali zato je uglavnom na rafovima u istočnim zemljama.
Valja napomenuti da u je u srpskim radnjama dostupna i „zapadna“ verzija istog slatkiša, u kome mlečne masti nisu morale da se dodatno „homogenizuju“.

U Srbiji nije urađena nijedna uporedna analiza koja bi pokazala da li su proizvodi koji stižu do domaćih potrošača istog kvaliteta i sastava. Uvoznici, međutim, objašnjavaju da je kvalitet u svakom proizvodu istog nivoa, a da je razlika u sastavu posledica različitih navika i ukusa tržišta.

Dr Jasna Mastilović sa Instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu kaže da se "logično može očekivati da neke namirnice koje su kod nas višestruko jeftinije, a prodaju se pod istim nazivom kao i u svetu, imaju drugačiji sastav. Da li je to zaista tako, može da se utvrdi samo analizama".

Udruženja potrošača veruju da domaćim kupcima nije dostupan vrhunski kvalitet. Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta potrošača, kaže da, na primer, "EU ne dozvoljava uvoz deterdženata sa određenim supstancama koje negativno utiču na okolinu. Njihove zemlje imaju veće zahteve po pitanju kvaliteta od nas".

Jedina naznaka uporednog istraživanja kvaliteta je akcija Asocijacije potrošača Srbije. Oni su, pre tri godine, kupili isti prašak za veš u Srbiji, Mađarskoj i Nemačkoj. Prosti prevod deklaracije, pokazao je da srpska verzija ima manje materija koje peru, a više onih koje zagađuju okolinu. U međuvremenu je i naše zakonodavstvo u ovoj oblasti unapređeno, pa je zagađivača manje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija namirnice životne namirnice hrana zdrava hrana kvalitet hrane zaštita potrošača prava potrošača kupovina potrošači

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana