Tekst objavljen: 27.06.2013 11:00        


Mnogo je tabua u odnosu roditelja i dece. Počev od droge i lične bezbednosti do novca koji decu, sasvim prirodno, veoma zanima jer odrasli stalno pričaju o njemu i daju mu veliku važnost. Šta na detetov odnos sa novcem kažu ekonomisti, a šta oni koji se bave dečijim razvojem?

Šta sve vaše dete treba da naučite o novcu

Saveti ekonomista su da vaše dete upoznate sa novcem u što ranijem uzrastu, recimo, od pete godine. Ekonomista će istaći i da je za kasnije „finansijsko zdravlje“ važno da dete upoznajete sa finansijskim terminima:

Banka, račun, cilj kupovine (šta želi da kupi, koliko i kada) – u periodu života od 5 do 10 godina

Zajam, inflacija, porez – u periodu od 10 do 15

Investicije, berza, akcije - od 15 godina

 -Ovo nisu teške lekcije. Ne morate svojoj deci govoriti koliko zarađujete ili koliko imate ušteđenog novca. Ali, morate se potruditi da shvate odakle novac na platnim karticama kao i kako to novac izlazi iz automata, kako to štedite i sklanjate novac sa strane i kako plaćate državi porez - kaže finansijski savetnik Stjuart Rite.

- Vozio sam decu kolima i pitao ih da li bi voleli da imamo veći i bolji auto. Jednoglasno su sa oduševljenjem vikali u znak odobravanja. Složio sam se, ali sam isto tako istakao da, ako se budemo vozili u većim kolima, verovatno nećemo ove godine moći na letnji odmor, a postaviće se u pitanje i vikend odlasci na plažu. Usledila je tišina sa zadnjih sedišta i deca nisu više bila sigurna da li žele veći auto. - naveo je Rite primer kako bi sa decom trebalo voditi finasnsijske razgovore.

Svakako da decu treba upoznati sa realnim svetom novca i principima kako taj svet funkcioniše. Ekonomisti imaju pravo, jer će se kao zreli ljudi lakše snalaziti i veće su šanse da postanu „finansijski zreli“.

- Novac je sastavni deo života odraslih, pa je tako i interesantan za dete - kaže pedagog Sandra Backović i savetuje kako bi zapravo novac trebalo približiti deci, a shodno razvojnim fazama kroz koje prolaze od 5 do 10 godina života.

- Dete od 5 ili 6 godina najbolje uči kroz igru i imitaciju (najčešće roditelja). Ukoliko želite da dete uvedete u svet novca, počnite sa robnom razmenom. Na primer, retka sličica poznatog fudbalera vredi kao pet manje traženih. Ili, igrajte se kasom, preuzimajte uloge iz prodavnica, igrajte monopol, kompjuterske igrice. Ako je vaše dete sklono da podražava svet odraslih, insistiraće da samo plaća račun u prodavnici. U ovom periodu im je interesantno i da sami idu u prodavnicu po hleb ili slatkiše. Naravno, dozvolite ako je to bezbedno - ističe Sandra Backović.

Kada napune 8, deca su u fazi konkretnih operacija što znači da novac treba da stavite u funkciju. Ova faza traje do desete godine.

- Ako u kući imate malog matematičara, sa oduševljenjem će rešavati svaki zadatak sa primerima iz realnog života gde se pominje trgovina. Da biste ujedno probudili i umetničku crtu, možete sa njima da komentarišete izgled novca, koji je lik na novčanici, da istražujete kako je novac ranije izgledao. Mogli bi i sami da nacrtaju svoje novčanice - predlaže pedagog.

U ovom periodu posebno su interesantni pojmovi štednje i džeparca.

Pedagog Backović savetuje: - Ako želi da ima novac kod sebe, dozvolite mu, ali pre svega dobro razmislite. Treba sa detetom da se dogovarate kada će novac dobijati (za rođendan, kao nagradu ili periodično) i za šta će taj novac koristiti. Vešto napravite kombinaciju ispunjavanja hirova i štednje. Štednjom učite dete da planira, kombinuje i da se nauči kontroli nad željama. Počnite od čuvene kasice prasice.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
odrastanje finansijska zrelost deca štednja novac

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana