Tekst objavljen: 28.03.2013 13:50        


Predsednica Centra potrošača Srbije Vera Vida izjavila je da pozdravlja meru Ministarstva trgovine o socijalnoj potrošačkoj korpi koja stupa na snagu 1. aprila, ali smatra da ona neće dati željene efekte.

Sve je marketing: Monopoli neće dati da cene padnu

Ona je naglasila da mera neće dati planirane efekte, jer tržišni sistem tako funkcioniše da neće dozvoliti ovoj meri da zaživi u punom smislu.

- Mi nemamo konkurenciju, nemamo antimonopolske institucije, imamo zloupotrebu dominantnog monolpolskog položaja. Imamo situaciju da su cene u zemljama EU što se tiče hrane i odeće mnogo niže nego kod nas - naglasila je Vida.

Ona je ukazala da bi volela da u socijalnoj potrošačkoj korpi, gde popusti idu od tri do 15 posto, najviše popusta bude na hranu i dodala da sve ukazuje da će najviše popusta biti na hemiju, koja se sve manje kupuje.

- Bojim se da to ne bude još jedan marketinški trik i da će nešto biti obeleženo kao jeftinije, kako bi potrošaći potrčali to da kupe - rekla je Vida.

Ona je naglasila da to što je najavljeno da će akciju kontrolisati tržišna inspekcija ne znači mnogo, jer će inspektori kontrolisati da li su zaista ti proizvodi koji su stavljeni na listu, odgovaraju onome što je zadato. Vida je rekla da je mnogo značajnije da li će ova mera imati efekta i da li će to doprineti poboljšanju životnog standarda.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Marko 28.03.2013 22:54

    Zaista je smesno ovo sve mozda bi poverovao u sve ovo kada bi znao da mi imamo konkurenciju i da imamo antimonopolske institucije ali to nemamo.Kod nas postoji monopol i to je cinjenica i to znaju i mala deca.Cene nekih prozivoda kod nas su cak i skuplji nego u EU pa razmislite zasto je tako.Monopol ljudi ubija unistava.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
pad cena potrošačka korpa potrošači socijalne korpe prava potrošača zaštita potrošača cene hrane namirnice životne namirnice pojeftinjenje Srbija monopoli

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana