Tekst objavljen: 28.01.2013 7:19        


Za dve-tri nedelje građani mogu da očekuju rešenje za otplatu kredita u „švajcarcima“ - rekla guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković i naglasila da će ono biti opomena da se nikada više ne uvede takav proizvod koji nosi negativnu reklamu za banku, a istovremeno stavlja NBS u negativnu konotaciju.

Tabaković dužnicima: Neznanje nije opravdanje (Medija centar Beograd)

Guvernerka je naglasila da "ne misli da država treba da snosi posledice pojedinačnih odluka, jer nepoznavanje zakona nikoga ne opravdava, kao što ni nepoznavanje elemenata ugovora za zasnivanje ugovornog odnosa, takođe, nikoga ne opravdava".

Kako je ona objasnila, građani moraju da budu svesni toga da su oni ti koji pune budžet, i da kada uzmete iz levog džepa i stavite u desni, niste sebi mnogo pomogli.

Guvernerka NBS je naglasila da u vreme individualnih sloboda punoletni građanin sam odgovara za sebe i donosi odluku, ali da, bez obzira na brojna sredstava informisanja, građane ne treba ostaviti bez pune informacije šta određeni bankarski proizvod - kao što je stambeni kredit u švajcarcima - znači na duži rok.

Tabakovićeva je napomenula da bi u rešavanje problema sa otplatom kredita trebalo da se uključi i Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita, koja pri osiguravanju stambenih kredita uzima dobre provizije.

3 komentara

 1. User image
  marko 28.01.2013 8:27

  Naravno da je gospodja upravu kada kaze da svako odgovara za sebe ,ali u tom slucaju treba legalizovati sve vrste prevara,pa i ove drzavne i bankarske.ja kao radnik u grafickoj industriji nisam duzan da razumem do kraja rizik kretanja chf,nisam duzan da razumem svaki detalj ugovora o kreditu,referntnu kamatu,promenljivu,libor,itd.kao sto bankar nije duzan da razume moj deo posla kada dodje da kupi nesto od mene!!!e zato postoji drzava i nbs,i guverner,i bankar da me uputi ,konsultuje,razume i pomogne u odluci...a sve su to oni radili kada sam ja uzeo kredit u chf..da bi me prevarili.Ovaj govor guvernera,dokazuje da od pomoci nema nista,a i ako je bude bice jos jedna prevara,produzenje roka otplate,i grejs period,nije pomoc nego sledeca prevara!

 2. User image
  strahinja 28.01.2013 23:15

  ne secam se da je dotcna gospodja ovako pricala pre godinu dana dok je bila samo opozicioni poslanik u skupstini

 3. User image
  laki 29.01.2013 1:18

  Ne razumem, kakvu pomoć hoćete.
  Banke vam nisu prijatelji.
  sami ste birali, izbirali, i morali biti svesni svih mogućih rizika ulaska u kredit, bilo kakav kredit je omča oko vrata.
  Od bolesti, gubitka posla, smanjene zarade, prirodnih nepogoda, rata, kolebanja kursa i sve ono drugo što vam padne na pamet, je rizik za otplatu kredita. Kada ne možete da otplatite pod bilo kojim uslovima, imovina vam se oduzima, nećete na lomaču.
  stanbeni krediti na 15+ godina, su kompletno uništenje slobode, za ljude koji žive od svog rada sa prosečnim primanjima, to je svesan ulazak u robovski položaj, iz koga se psiha vrlo teško može oporaviti.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
jorgovanka tabaković guverner Narodne banke Srbije stambeni kredit stambeni krediti kredit krediti banke banka krediti u švajcarskim fancima krediti u švajcarcima kašnjenje u otplati otplata kredita

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana