Tekst objavljen: 25.01.2013 13:40        


Veliki lanac tehničke robe, Tehnomarket je u blokadi, saznaje Potrošač. I pored toga, na njihovom zvaničnom sajtu ne postoji nikakvo obaveštenje o tome, a brojevi telefona njihovih prodavnica i kol centra nisu u funkciji.

Tehnomarket zatvoren, šta sa garancijama na robu

Glavno pitanje za kupce u ovakvoj situaciji je – šta se dešava sa garancijama i na koji način će uspeti da ostvare pravo na reklamaciju ukoliko se uređaj koji su kupili u Tehnomarketu pokvari u garantnom roku.

Prema informacijama sa portala Narodne banke Srbije, preduzeće za unutrašnju i spoljnu trgovinu "K&K elektroniks” (u čijem je sastavu Tehnomarket) u blokadi je od 6. decembra 2012. godine, a na dan 21. januara ukupan iznos blokade iznosio je 125.513.163,93 dinara (više od milion evra). Naznaka da se nešto događa moglo je da bude i to što je Tehnomarket veliku prodavnicu u tržnom centru „Delta siti” zatvorio još pre više od mesec dana.
Problem je utoliko veći što je reč o velikom lancu koji je, osim u Beogradu, prodavnice otvarao i u Jagodini, Čačku, Kraljevu, Kruševcu, Novom Sadu, Pančevu, Subotici, Zrenjaninu...

Redakcija „Potrošača” obratila se firmi „K&K elektroniks”, pitanjima poslatim na zvaničnu i-mejl adresu (pošto telefoni nisu u funkciji), sa pitanjima – da li su radnje u Srbiji zatvorene, kome kupci da se obrate u slučaju reklamacije i kakva je situacija u firmi, ali nikakav odgovor nismo dobili.

Na pitanje redakcije Potrošača, šta se dešava sa garancijom kada trgovac prestane da radi, u ministarstvu su odgovorili da se kupcima savetuje da se obrate proizvođaču, odnosno uvozniku.

Repriza slučaja Eltim?

Ovo nije prvi put da trgovac ovakvog formata dospe u probleme. Pre četiri godine, zbog blokade računa i duga od 1,7 milijardi dinara kompanija „Eltim” je u nekoliko dana ispraznila 30 radnji širom zemlje, a kupci se i dalje povremeno javljaju našoj redakciji sa pitanjem – šta sa garancijama.
– Ukoliko proizvođač ne postoji u zemlji, odnosno nije u zemlji već u inostranstvu, potrošač se obraća uvozniku – navodi se u odgovoru Ministarstva trgovine, Odeljenja za zaštitu potrošača.

Međutim, nije sasvim jasno i da li zvaničan serviser za proizvode određene marke ima obavezu da ih popravlja i kada trgovac zatvori radnju.

– Ne postoji takva obaveza servisa i ne možemo da kažemo da je serviser u obavezi da popravlja takav uređaj. Zato je naš savet, ipak, da kupci vide ko je uvoznik i da se njemu obrate – ponavljaju u ministarstvu dodajući da je krajnja, ali i najzamornija opcija za namirenje kupaca, naplata iz stečajne mase.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
tehnika bela tehnika zaštita potrošača prava potrošača potrošači tehnomarket

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana